Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Gift nog att döda tusentals i flaskan i Salisbury

Publicerad 2024-10-14 19.07

Ett specialistteam iförda militära skyddskläder söker igenom ett hus i Salisbury i juli 2018.

Parfymflaskan var ämnad att döda den ryske dubbelspionen Sergej Skripal. I stället tog den livet av 44-åriga Dawn Sturgess, vars partner hittat flaskan och gett henne den i present.

Nu inleds den offentliga utredningen om novitjokförgiftningarna i brittiska Salisbury 2018.

När Dawn Sturgess sprejade vad hon trodde var parfym på sin arm drogs hon in i ett ”olagligt och skandalöst internationellt försök till lönnmord”, slog advokat Andrew O'Connor fast på måndagen.

Enligt O'Connor innehöll den lilla flaskan ”tillräckligt mycket gift för att döda tusentals”.

Sturgess avled i Amesbury i juli 2018, dagar efter att hennes partner gett henne parfymflaskan i present – och fyra månader efter att ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftats i närliggande Salisbury. Innehållet identifierades senare som det Sovjettillverkade nervgiftet novitjok.

”Påtaglig risk”

Den offentliga utredning som nu inletts syftar till att gå igenom händelseförloppet som föranledde Sturgess död, försöka slå fast var ansvaret ligger och vad som eventuellt kunde gjorts annorlunda.

Den uppges också syfta till att ge hennes anhöriga ett avslut.

– Bevisföringen kommer att visa att den här flaskan – som vi kommer få höra innehöll nog med gift att döda tusentals människor – vid ett tidigare tillfälle måste ha lämnats på en offentlig plats, vilket skapade en påtaglig risk att någon skulle hitta den och ta hem den, sade O'Connor på måndagen.

Moskva: ”En cirkus”

Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa på en parkbänk i Salisbury i mars 2018, men överlevde. Även Sturgess partner och en polis som kom i kontakt med giftet överlevde, men blev svårt sjuka.

Storbritannien anklagar rysk underrättelsetjänst för att ligga bakom 44-åringens död. Moskva har förnekat det hela och kallat utredningen för ”en cirkus”.

Utredningen, där bland andra Sturgess mamma ska vittna, pågår till och med början av december. Därefter väntas en slutrapport under 2025.