Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Skansen-Jonas får behålla lemurer på Lisö: ”Tack gode Gud”

Uppdaterad 19.28 | Publicerad 19.24

Skansen-Jonas får behålla lemurerna på sin gård på Lisö utanför Nynäshamn.

Det har förvaltningsrätten beslutat.

– Jag är inte religiös, men tack Gud för att det finns domstolar som har sunt förnuft i det här landet, säger Jonas Wahlström.

Skansen-Akvariets ägare Jonas Wahlström har haft ringsvanslemurer på sin gård på Lisö utanför Nynäshamn i 25 år, inom ramen för Skansen-Akvariets djurparkstillstånd.

Tidigare i år, i mars, beslöt länsstyrelsen i Stockholms län att lemurerna inte längre skulle få finnas kvar där, eftersom ”Skansen-Akvariet varken bedriver avelsverksamhet eller offentlig förevisning” på gården.

Jonas Wahlström överklagade beslutet, och nu har förvaltningsrätten i Stockholm upphävt det. Domstolen konstaterar att avel bedrivits, om än i låg utsträckning, och att lemurerna inte utsatts för några allvarliga djurskyddsproblem. Därför ska lemurerna få vara kvar.

– Detta är vad jag hoppats på och faktiskt trott, säger Jonas Wahlström och fortsätter:

– Jag har haft lemurer i full frihet under hela sommarhalvåret i 25 år. Under den tiden har Jordbruksverket, Naturvårdsverket, kommunen och ett antal länsveterinärer varit där utan någon som helst anmärkning någon gång.


Skansen-Jonas har haft ringsvanslemurer på Lisö utanför Nynäshamn i 25 år.

– Sedan kommer länsstyrelsen ut för att inspektera och kommer fram till att de ger ett föreläggande att jag inte ska få ha kvar dem. Det var väl för att Dagens Nyheter påstod att länsstyrelsen såg mellan fingrarna med mig eftersom jag var privatperson. Förvisso är jag en privatperson, men här föreligger ett djurparkstillstånd som har utfärdats sen 25 år tillbaka.

– Det är bara att konstatera, jag är inte religiös men tack Gud för att det finns domstolar som har sunt förnuft i det här landet, säger Jonas Wahlström.

Följ ämnen i artikeln