Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Påtaglig effekt av vaccin mot ebola

TT

Publicerad 2024-08-21

Läkare i skyddskläder på väg in i en isoleringsavdelning för ebolasmittade i Mubende, Uganda, 2022. Arkivbild.

Vaccin mot ebola har påtaglig effekt. Tio dagar efter vaccination minskar risken för att insjukna med 84 procent, enligt en ny studie.

Studien är genomförd av Läkare utan gränsers forskningsenhet Epicentre och baseras på data från den stora ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa 2018–2020. Närmare 2 300 personer dog i epidemin.

Men samtidigt fick mer än 300 000 människor ett specifikt vaccin mot ebola – personer som kommit i kontakt med en smittad person eller löpte särskilt stor risk att göra det. Studien, som publiceras i The Lancet Infectious Diseases, visar att det specifika vaccinet gav gott skydd mot att utveckla sjukdomen från den tionde dagen efter vaccinationen. Risken minskade med 84 procent, jämfört med icke-vaccinerade personer, skriver The Epicentre i ett pressmeddelande.

Forskningsenheten har i en tidigare studie visat att ebolavaccin halverar risken att dö i sjukdomen. Bland ovaccinerade patienter som kom till en vårdinrättning var risken att dö 56 procent, bland vaccinerade patienter 25 procent.

Ebolaviruset smittar mellan människor via blod, saliv och andra kroppsvätskor. Ungefär hälften av dem som insjuknar blir svårt sjuka.

ANNONS