Röstjakt i EU – det här händer nu

Wiktor Nummelin/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-06-28 14.23

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron på EU-toppmötet i torsdags.

EU-ledarna har ställt sig bakom Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen. Nu måste hon också övertyga EU-parlamentet.

För att verkligen få jobbet krävs att von der Leyen får stöd av minst 361 av de 720 ledamöterna i en omröstning som preliminärt hålls redan den 18 juli.

Att nå upp i den siffran är inte enkelt, även om hennes stödtrupper i de tre mittengrupperna i parlamentet – konservativa EPP, liberala RE och socialdemokratiska S&D – tillsammans sitter på 399 mandat.

Omröstningen i parlamentet är dock hemlig, vilket gör att alla ledamöter som vill gå emot sin partilinje kan göra det utan att det märks. Flera partier i mittengrupperna – som exempelvis franska LR i EPP och irländska Fianna Fáil i RE – har redan på förhand sagt sig vara emot von der Leyen, oavsett vad deras grupp anser.

Löften till ledamöter?

För tyskan och hennes medarbetare väntar ett par intensiva veckor då det gäller att övertyga så många ledamöter som möjligt att stötta henne, med löften om vad hon kommer att göra eller inte göra som ordförande.

Främst lär hon vilja säkra mittengrupperna. Sedan är frågan om hon också vågar vända sig till de gröna med miljölöften eller något av partierna till höger om höger med exempelvis gräns- eller migrationsåtgärder.

– För mig är det en fråga om att övertyga en bred majoritet för ett starkt Europa, säger von der Leyen själv på sin presskonferens efter toppmötet.

Samtidigt gäller det att inte stöta bort en sida genom att gå den andra för långt till mötes.

– Det är ju en snäv marginal. Desto viktigare att nå ut mycket brett och vara väldigt fördomsfri när man pratar med olika politiker, konstaterar statsminister Ulf Kristersson (M).

Det är även fullt möjligt att omröstningen skjuts fram till i höst – precis som när företrädaren José Manuel Barroso omvaldes som kommissionsordförande 2009.

Pussla ihop ett lag

Om och när von der Leyen blivit vald inleds ett annat hårt arbete med att få ihop en ny kommission. Svåra samtal väntar när alla EU-länder vill att just deras kommissionär ska få ett extra fint och viktigt uppdrag.

När laget pusslats ihop ska var och en dessutom utsättas för tuffa utskottsförhör i EU-parlamentet under hösten. Traditionellt blir minst en, oftast två, av de tilltänkta underkända och utbytta på vägen.

Den 1 december – preliminärt – är det sedan tänkt att den nya EU-kommissionen ska tillträda.