Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Efter valfiaskot: De kan ta över Tories

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-06

James Cleverly, Rishi Sunak och David Cameron. Ska någon av herrarna på kanten ta över Tory-ledarskapet? Arkivbild.

Rishi Sunak kliver av som Tories ledare efter partiets katastrofval. Vem kan ta hans plats?

I brittiska medier spekuleras det redan vilt. Här är de hetaste kandidaterna.

Kemi Badenoch

Näringsminister i Sunaks regering och parlamentsledamot för North West Essex, en plats hon lyckades behålla i valet. Har imponerat på partiet med sin ”slut på nonsens”-attityd, och nämns som en av favoriterna i brittiska medier.

Kom fyra i racet för att ersätta Boris Johnson 2022 och har hintat om en partiledarkandidatur.

James Cleverly

Tidigare inrikes- och utrikesminister som har varit med i spekulationer om Tory-ledarskapet flera gånger förr. Beskrivs som en god kommunikatör, men bedöms eventuellt stå för nära Sunak för de konservativa ledamöter som vill se förändring.

Priti Patel

Har inte suttit i regering sedan Boris Johnson var premiärminister. Då var hon inrikesminister. Gjort sig känd som hårdför i migrationspolitiken. Har hamnat i blåsväder tidigare efter rapporter om att hon mobbat tjänstemän i regeringen. Uppges överväga en kandidatur.

Tom Tugendhat

Minister för inrikes säkerhet i Liz Truss regering 2022, fortsatte på samma post i Sunaks regering. Kan locka Tories i mitten. Försökte ersätta Johnson 2022 men kom femma. Beskrivs som social med gott självförtroende.

Penny Mordaunt

Storbritanniens första kvinnliga försvarsminister 2019. Blev känd som ”svärdbäraren” under kröningen av kung Charles. Debattlysten mittenpolitiker, men har på senare tid tonat ned sina mer liberala sidor. Förlorade sin parlamentsplats i valet till Labour.

Suella Braverman

Tidigare inrikesminister, gånger två. Advokat och parlamentsledamot. Har hållit sig populär inom partiet för sin hårda syn på illegal migration, men har av samma anledning blivit kontroversiell bland andra. Drivit en kandidatur i bakgrunden ända sedan Rishi Sunak sparkade henne i november.

Robert Jenrick

Tidigare bland annat migrationsminister. Tidigare lojal mot Sunak men avgick i samband med ”Rwanda-gate” på grund av oenighet med regeringen. Har setts som en röst till höger inom partiet.

David Cameron

Ex-premiärminister, en post han avgick från efter brexit-omröstningen 2016, och utrikesminister under Sunak. Det skulle vara en chock om han återvände som Toryledare – men han kan betraktas som stabil figur, skriver brittiska tidningar.

Nigel Farage

Partiledare för Reformpartiet, invald ledamot för Clacton-on-Sea. Gjorde sitt bästa för att peta så många Tory- och Labourledamöter som möjligt i valet. Men skulle ett parti i sönderfall kunna välkomna Farage som sin räddare?, frågar sig The Guardian. Antagligen inte.

Källor: Sky News, The Telegraph, The Guardian