Toppnamnen att bli Harris vicepresidentkandidat

Malin Carlsson/TT

Publicerad 05.15

Vicepresident Kamala Harris blir av allt att döma Demokraternas presidentkandidat sedan hennes chef Joe Biden meddelat att han inte ställer upp för omval.

Men vem blir hennes vicepresidentkandidat?

Här är de heta namnen i mediespekulationerna.

Mark Kelly, senator från vågmästarstaten Arizona:

60-årige Kelly har ett förflutet som astronaut och stridspilot. 2020 valdes han in i USA:s senat.

Är gift med Gabrielle Giffords, tidigare demokratisk representanthusledamot. Hon sköts i huvudet 2011 när hon kampanjade i hemstaten. Giffords överlevde mordförsöket och har tillsammans med Kelly grundat en organisation som arbetar för minskat vapenvåld och striktare vapenlagar.

.

Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro:

Vann guvernörsvalet 2022 i den elektorstunga vågmästarstaten Pennsylvania mot en Trumpbackad kandidat.

Den energiske juristen Shapiro är 51 år och en uttalad kritiker av Republikanernas Donald Trump. Har tidigare varit delstatens högsta juridiska chef (attorney general) samt suttit i delstatskongressen.

.

Michigans guvernör Gretchen Whitmer:

52-åriga Whitmer har varit guvernör i vågmästardelstaten Michigan sedan 2019 och är vice ordförande i Demokratiska partiet.

Juristen Whitmer har även suttit i delstatsparlamentet samt arbetat som åklagare.

Inför presidentvalet 2020 kom FBI en väpnad milisgrupp på spåren vars mål var att kidnappa Whitmer och ”ställa henne till svars för förräderi”. Planerna stoppades men fick stor uppmärksamhet och gjorde Whitmer nationellt känd.

Hon har ställt sig bakom Harris men sagt att hon inte vill lämna Michigan.

.

Illinois guvernör JB Pritzker

Miljardären Pritzker har varit Illinois guvernör sedan 2019. Den 59-årige affärsmannen och juristen är känd som en stark försvarare av aborträtten och talar ofta om vikten av strängare vapenlagar.

Pritzkers förmögenhet och kontaktnät, hans familj äger hotellkedjan Hyatt, kan få stor betydelse under valrörelsen.

.

North Carolinas guvernör Roy Cooper

Den 67-årige juristen Cooper har varit guvernör i North Carolina sedan 2017. Han är inne på sin andra mandatperiod och kan därför inte ställa upp för omval i höst.

Cooper rapporteras ha mycket god personkemi med Kamala Harris. Han har tidigare varit vågmästarstaten North Carolinas högsta juridiska chef samt suttit flera år i delstatsparlamentet.

.

Marylands guvernör Wes Moore

45-årige statsvetaren, Afghanistanveteranen och tv-profilen Moore är Marylands första svarta guvernör. Han blev nationellt känd efter brokollapsen i Baltimore i mars i år.

Har ställt sig bakom Harris men sagt att han inte har för avsikt att lämna sitt nuvarande uppdrag.

.

Bubblare: Transportminister Pete Buttigieg, Minnesotas guvernör Tim Walz och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom enligt bland andra AP, CBS News, USA Today och Forbes.