Rekordmånga på flykt i sitt eget land

TT-AFP

Publicerad 2024-05-14

Människor lastar sina tillhörigheter på en lastbil i Sudans huvudstad Khartum. BIlden är tagen i maj 2023.

Konflikterna i Sudan och Gaza har drivit rekordmånga människor på flykt inom sina egna länders gränser.

Närmare 76 miljoner var internflyktingar i världen under slutet av 2023.

Antalet människor som är på flykt i sina hemländer har ökat med 22,6 miljoner, över 50 procent, de senaste fem åren. De två största ökningarna har noterats under 2022 och 2023, visar en rapport från Flyktinghjälpens center för observation av internflyktingar (IDMC).

Internflyktingar är personer som har tvingats fly från sina hem men fortfarande är kvar inom sitt lands gränser.

68,3 miljoner av internflyktingarna har tvingats på flykt med anledning av konflikter och våld. Övriga 7,7 miljoner har flytt på grund av naturkatastrofer, visar rapporten.

Det svårt krigshärjade Sudan har det största antalet internflyktingar som rapporteras för ett enskilt land sedan statistiken började föras 2008. Nästan hälften av alla världens internflyktingar lever i Afrika söder om Sahara.

– De senaste två åren har vi sett oroväckande nya nivåer av människor som måste fly från sina hem på grund av konflikter och våld, även i regionen där trenden hade förbättrats, säger Alexandra Bilak, chef för IDMC.

– Konflikter, och förödelsen de lämnar efter sig, hindrar miljoner från att återuppbygga sina liv, ofta i flera år.

Närmare två tredjedelar av nya förflyttningar av människor har under 2023 skett i anslutning till striderna i Sudan, Demokratiska republiken Kongo och de palestinska områdena.