Rapport: Hungern breder ut sig i Sudan

TT-AFP

Publicerad 2024-06-27 14.13

Den humanitära situationen i krigshärjade Sudan är svår. I en ny rapport konstateras att livsmedelsförsörjningen försämras snabbt. Bilden är tagen i ett flyktingläger i Tchad vid ett tidigare tillfälle.

Den humanitära situationen i krigshärjade Sudan förvärras snabbt. I en ny rapport konstateras ”en stark och snabb försämring av livsmedelsförsörjningen” jämfört med siffror som publicerades för ett halvår sedan.

Antalet människor som står inför allvarlig matosäkerhet har ökat med 45 procent, skriver FN-stödda Integrated food security phase classification (IPC) i en rapport.

”Konflikten har inte bara utlöst massfördrivning och störningar i försörjningsvägar, den har även allvarligt begränsat tillgången till grundläggande humanitärt bistånd, vilket förvärrar en redan svår situation”, står det i rapporten.

Runt 25,6 miljoner människor i landet, motsvarande hälften av befolkningen, står inför ”akut matosäkerhet”. Av dem står 755 000 på gränsen till svält, medan 8,5 miljoner riskerar att hamna i ”nödsituationer”, visar rapporten.

Sedan striderna bröt ut i Sudan 2023, då de tidigare samarbetande parterna i armén och den paramilitära gruppen RSF började strida mot varandra, har tiotusentals människor dödats och över tio miljoner tvingats på flykt. Kriget har lett till en av världens värsta humanitära kriser.

De som är instängda i konfliktområden och de som har flytt undan strider, både inom landet och utomlands, är särskilt sårbara för matosäkerhet.