Sjuksköterskans semester drogs tillbaka
Vårdpersonal kan tvingas skjuta på sin sommarledighet
Uppdaterad 2020-05-31 | Publicerad 2020-05-26
De är hjältarna som jobbat outtröttligt under pandemin.
Men den efterlängtade sommarsemestern för vårdpersonalen kan vara i fara.
– Vi har haft medlemmar som fått semester beviljad, men som sedan dragits tillbaka, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Normalt sett ska anställda få besked om sin ansökta semester två månader i förväg. I år har regionerna gått med på en månad på grund av coronakrisen.
– De signaler vi får är att det är sommar året runt just nu och att man aldrig får ledigt. Du kan lämna in en ledighetsansökan, men den blir aldrig godkänd. Att gå med sommarbemanning året runt innebär att om någon i personalen fattas ska de andra täcka upp. Och om någon blir sjuk så blir det en sjuklucka och innebär att någon annan får tar ett extrapass, säger Sineva Ribeiro.
Flera sjuksköterskor saknar fortfarande besked om sin semester, bland annat anställda på Södersjukhuset i Stockholm. Den som skjuter upp hela eller delar av sin semester under sommarperioden (1 juni-31 augusti) erbjuds extra pengar: 5 000 kronor för en vecka, 12 000 för två veckor, 19 000 kronor för tre veckor och en månadslön för att skjuta upp hela semestern till efter sommaren.
– Det sker oftast på frivillig basis. Men vi hävdar ju att man behöver sin semester. Man har slitit ganska hårt på väldigt många covida avdelningar, inte bara intensivvårdsavdelningar, utan också utanför intensivvården. Även hemtjänsten och hemsjukvården har slitit ganska hårt nu den sista tiden, säger Vårdsförbundets ordförande.
– 20 000 är för lågt, det blir ju en jätteskatt på en sådan engångssumma. För du får ut 10 000, det blir 1 200 kronor för en dag. Det är inga pengar, då är det bättre att vi får ut våra fyra veckors sammanhängande semester och att man får sin återhämtning och vila.
Villkoren och erbjudandena kan variera kraftigt mellan regionerna i Sverige.
Sineva Ribeiro är orolig för vårdskulden, alltså de operationer som skjutits upp på grund av corona.
– Den sista siffra jag hörde var att 40 000 operationer är uppskjutna. Det är samma personal som kommer att hantera de operationerna när de är gjorda. Det är operation, narkos och intensivvård som kommer att behöva jobba mycket.
– Jag tror att arbetsgivaren glömmer att förutom en vårdskuld till befolkningen så har man en arbetsmiljöskuld till personalen, vilket är väldigt tydligt. Vi har höga sjuktal, om vi är sjuka får ju inte befolkningen den sjukvård som de har rätt till. Och så dessutom, när du är helt uttröttad icg inte ser något slut på den här covidvården som sliter ganska hårt psykiskt så säger man: Du får inte heller semester.
Sineva Ribeiro vill att Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, som har ett samordningsuppdrag för covidvården, fortsätter under sommaren så att det inte är upp till varje enskild chef att lösa semestern.
– Vad är en semestervecka värd för gemene man i Sverige? Frågar du alla andra som jobbar så är en semestervecka värd ganska mycket den här ljusa, soliga tiden. Jämför den veckan med en vecka i december, då du knappt hinner se dagsljuset.
”Besked inom kort”
Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) kommenterar frågan i ett sms till Aftonbladet:
”Regionens utgångspunkt är att alla som önskar också ska få sin semester i sommar, detta är särskilt angeläget efter denna extrema vår med otroligt hårt arbete av våra medarbetare. Just nu pågår planeringsarbetet på varje sjukhus som kommer att återkomma med besked inom kort. Det är i verksamheterna som planering för sommaren måste ske såväl för schemaläggning som när det kommer till vilken sommarpersonal som ska rekryteras för att klara av att både leverera sjukvård och ge den ordinarie personalen semester.”
PODD Coronaskandalen som skakat Storbritannien
Om resorna som blev en skandal, med Aftonbladets Wolfgang Hansson.