Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Statsvetare: Britterna har röstat för brexit

Publicerad 2019-12-13

Brittiska oppositionspartiet Labour tappar mandat och går mot ett katastrofval.

Ett Storbritannien som lämnar EU, och ett Skottland där självständighetstankarna fått nytt liv.

Det ser ut att bli resultatet efter britternas val.

– Man har röstat för brexit. Det finns inget sätt att nyansera det här, säger statsvetaren Nicholas Aylott.

Storbritannien vaknar upp till en framtid där en del av premiärminister Boris Johnsons orosmoln kan ha skingrats, men där en potentiell storm tornar upp sig i norr.

– Det är inte överraskande att Tories vann, men vad som är överraskande är omfattningen av segern, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, på fredagsmorgonen.

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, tror att de konservativa lyckades med att ena partiet i brexitfrågan till skillnad från Labour vars kompromisslösning inte övertygade och att det bidrog till Tories stora seger.

– Det är en tydlig bekräftelse av regeringens brexitplan, säger Nicholas Aylott.

Brexit att vänta

Resultatet innebär att regeringen nu har mandat att driva igenom den så kallade WAB-lagen, Withdrawal agreement bill, som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.

Att brexit nu kommer att bli av är både Barnard och Aylott övertygade om.

– Tiotusenkronorsfrågan är hur Boris Johnson kommer att hantera frågan om ett framtida avtal med EU. Han har gjort en massa uttalanden om att han inte kommer att förlänga övergångsperioden, men med en så stor majoritet så kanske han har lite mer handlingsutrymme, säger Barnard.

Uppsving för nationalism

Anmärkningsvärt är också Skotska nationalistpartiet SNP:s framgångar.

– Vad vi sett är att nationalismen fått ett uppsving, både norr och söder om (skotska) gränsen. Det här kommer att leda till sammandrabbningar, för det är värt att ha i åtanke att det fulla namnet på det konservativa partiet är "Konservativa och unionistpartiet", som vill hålla nationerna i Storbritannien samlade.

Barnard tror att partiledaren och försteministern Nicola Sturgeon kommer att med den förväntade valframgången i ryggen kräva en ny folkomröstning om självständighet.

– För hon säger att England levererar ett brexit som Skottland inte vill ha, säger hon.

– Den brittiska regeringen kan inte stå emot en stark skotsk preferens för en ny folkomröstning hur länge som helst så förr eller senare är det ganska sannolikt att det blir en ny folkomröstning i Skottland, säger Aylott.

Väljare byter läger

Traditionellt, och grovt förenklat, har de konservativa i Storbritannien fått sina röster från en välmående medelklass och överklass medan arbetarklassen röstat på Labour. Men precis som socialdemokratin tappar väljare i flera andra länder i Europa där väljare sökt sig långt ut på högerkanten syns nu även i Storbritannien ett skifte bland väljarna.

– Man kan säga att den socialdemokratiska sjukdomen har smittat Storbritannien ordentligt men det är inte ett högernationellt parti som tagit rösterna utan de konservativa, säger Nicholas Aylott.

Labourledaren Jeremy Corbyn har sagt att han kommer lämna sin post före nästa val. Det är omöjligt för honom att sitta kvar efter det här valet som kan vara det sämsta sedan 1930-talet, säger Barnard.

– Det här är mycket, mycket värre än de (Labour) någonsin kan ha föreställt sig, säger hon.

Kan landet enas?

Att det var ett djupt splittrat Storbritannien som gick till nyval i torsdags råder inga tvivel om. Brexitfrågan har delat landet och dragit partier och partimedlemmar från varandra.

– Hela valrörelsen har varit ganska smutsig, och kanske framförallt från den konservativa sidan, vilket gjort splittringen ännu större. Det är förstås brexit som skapat de heta känslorna på båda sidor, säger Aylott.

Frågan är om det faktum att en sida nu så tydligt har vunnit kan bidra till att ena landet.

– På sätt och vis kan det kanske minska spänningen i den brittiska debatten för att det inte längre är en öppen fråga om brexit kommer att ske – brexit kommer hända. Det kan bidra till ett lugnare politiskt klimat i Storbritannien, men det är spekulation. Det kan bli tvärtom också, säger Aylott.

Följ ämnen i artikeln