Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kantonesisk nykomling tar Hongkong till Davidshall

Publicerad 2019-10-13

På bara någon vecka har Köket Lu etablerat sig som en av årets mest omtyckta nykomlingar i Malmös krogliv. För Hateff Mousaviyan berättar ägaren Luong Lu om varför han lämnade reklambranschen för att försöka återskapa känslan av kinesiska släktträffar tillsammans med sin mamma.

– Mamma var lite osäker i början. “Men är de redo? Tror du verkligen att de kan tänka sig äta anka med ben i?”, frågade hon. Då berättade jag att det finns många svenskar som har rest betydligt mer än vad vi har i Asien, att det redan finns ett sug och någon slags förståelse för de här smakerna.

Luong Lu, 35, fick snabbt rätt i sin analys. Sedan han och mamma Kim Trinh öppnade dörrarna till Köket Lu (eller bara Lu som det heter i folkmun) förra veckan har Malmös matintresserade praktiskt taget behövt armbåga sig fram för att få ett bord hos dem.

Restaurangen ligger i kafé Lite Offs gamla lokaler på Davidshallstorg 3. Fokus ligger på kantonesisk streetfood, så kallad siu mei. På menyn står rätter som grillad anka, krispig fläsksida (siu yuk) och wontonsoppa.

– Det kantonesiska köket innehåller mycket kött och fågel. Det är rena smaker. Grillat eller wokat, ofta serverat med ris eller nudlar och något grönt jämte, förklarar Luong Lu.

Grillad anka med nudlar, en av rätterna på menyn just nu.

Luongs mamma Kim Trinh är kökschef och den som står för maten på Lu. Hon och Luongs pappa har under många år drivit restauranger i Lomma, Lund och Landskrona. Själv kommer Luong Lu från reklambranschen, där han har spenderat de senaste 10 åren som kreatör på en rad olika reklambyråer runt om i Malmö och Köpenhamn.

– Under mina år i reklambranschen märkte jag att jag hade som allra roligast när jag fick arbeta nära kunder som på något sätt jobbade med mat. Men det var inte bara det som fick mig att vilja göra det här. Jag har jag alltid älskat mat, ända sedan jag var liten!

Luong Lu vill återskapa känslan av barndomens “superfamiljära” släktmiddagar på Lu. Han säger sig vara inspirerad av hur mamma Kim hanterar sitt värdskap i de här sammanhangen.

– Även om vi ibland är närmare 40 pers på de här samlingarna ser hon alltid till att laga allas favoriträtter. Hon vet precis vilka som kommer och vad de gillar. Någon kanske gillar en specialrätt med kyckling, någon äter inte kött, någel vill ha en specifik nudelsoppa. Hon har koll på allt och drivs av lyckan hon ser hos folk när de njuter av hennes mat, berättar Luong Lu.

– Jag känner likadant nu när jag ser våra kunder njuta. Det gör mig otroligt lycklig och ger mig så mycket bränsle, även om jag jobbar närmare 14-15 timmar om dagen just nu.

Kim Trinh och Luong Lu under en inspirationsresa till Hongkong.

Hongkong är att betrakta som det kantonesiska kökets absoluta kärna. Inför öppningen av Lu åkte Luong Lu och Kim Trinh dit på en kombinerad inspirations- och inköpsresa.

– Den sortens enkla siu mei- eller “cantonese roast meat”-ställen som går att hitta var femte meter på varje gata i Hongkong har aldrig riktigt funnits här i Sverige, menar Luong Lu.

Parallellt med att försöka hitta de rätta slaktkrokarna, skärbrädorna och knivarna i Hongkong passade Luong Lu även på att arbeta i köket på ett av alla dessa siu mei-hak. Ett par veckors hårdträning var precis det han behövde för att bli varm i kläderna.

– Jag passade på att suga i mig all möjlig kunskap av de andra kockarna där. Vad många inte vet är att det är ett otroligt hantverk som ligger bakom de här rätterna som vi serverar. Det är mycket teknik inblandat. Bara ankan tar 24 timmar att förbereda, berättar Luong Lu.

Många vill ta del av kunskapen

En annan del av förklaringen till varför Köket Lu har fått en sådan drömstart under sin premiärvecka skulle kunna spåras till China Gardens legendariske gamla ägare, Minh Hua.

Sedan november 2016, då China Garden stängde igen efter 27 år på Möllevångstorgets långsida, är det många som har ryckt i Minh Hua och velat ta del av hans kunskap. Han är numera pensionär och har tidigare avböjt alla förslag till samarbeten, men när Lu presenterade sin idé och erbjöd honom att vara med som konsulthjälp kunde han inte motstå.

– Han har så mycket erfarenhet, det är helt fantastiskt att han vill vara med och engagera sig. När jag kommer till jobbet tidigt på morgonen är han redan där, redo med sin expertis, säger Luong Lu stolt.

Följ ämnen i artikeln