Kriminologen: Högre straff för kvinnovåld måste bli verklighet
Nina Rung: Det är helt absurt
Uppdaterad 2021-04-22 | Publicerad 2021-04-21
Varje dag anmäler ungefär två kvinnor i timmen att de misshandlats av sin partner – samtidigt är det väldigt få män som fälls.
Kriminologen Nina Rung vill nu se högre straff och ett utökat förebyggande arbete.
– Just nu har vi ett system där staten inte tar ansvar för våldsutsatta kvinnor, det är kvinnojourerna som gör det – och det är helt absurt, säger hon.
Under 2020 anmäldes 16 461 misshandelsfall mot kvinnor i en närstående relation i Sverige. 2019 var det 14 261 anmälningar, vilket innebär en ökning på 15,4 procent, enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet.
Efter att fem kvinnor på bara några veckor misstänks ha dödats av män i deras närhet, har nu en debatt kring mäns våld mot kvinnor blossat upp.
– Drygt en gång i månaden mördar en man en kvinna som han har haft eller har en relation med. Men då har vi inte partiledarsamtal eller den här typen av fokus, säger kriminologen Nina Rung.
För henne är det uppenbart att samhället inte gör tillräckligt för att skydda våldutsatta kvinnor.
– Vi vet att det ser ut så här och att det gjort det under lång tid, säger hon.
”Vi måste se till att höja straffen”
Kriminologen kallar den senaste tidens våldsdåd för fruktansvärda och kräver våldet måste få ett stopp.
– Jag har länge eftersökt en nollversion och jag hoppas det kan bli verklighet nu, säger hon.
För att motverka våldet föreslår hon politiska förändringar på flera plan. Till exempel att brott om grov kvinnofridskränkning ska ha ett minimum straff på två år och att varje man som överträder kontaktförbud ska straffas med fotboja – ögonblickligen.
– Män ska inte kunna fortsätta att hota och trakassera kvinnor som redan ska ha fått samhällets skydd.
Nina Rung pekar också på att statistiken visar att personer mellan 16-24 år är de som är mest utsatt för sexuellt våld och våld i nära relationer idag. Det gäller även de som utför våldet, och därför vill hon se ett bättre förebyggande arbete. Att införa utbildningar kring jämställdhet och våldsprevention redan i förskolan och grundskolan och sedan vidare på arbetsplatser ser hon som en lösning.
– Vi behöver se till att unga män inte utsätter unga kvinnor. För det är där våldet börjar, säger hon.
Här hittar du granskningen ”Dödade kvinnor”
Mer pengar till kvinnojourer
Varje år söker tusentals kvinnor skydd hos en av Sveriges kvinnojourer. De flesta drivs av ideella organisationer, med hjälp av volontärer. Men samhället betalar också ut stöd i form av statliga och kommunala medel.
Enligt Nina Rung behöver stödet till kvinnojourerna bli mer långsiktigt, att de inte ska behöva söka nya pengar varje år.
–Just nu har vi ett system där staten inte tar ansvar för våldsutsatta kvinnor, utan det är det kvinnojourerna som gör.
–Det är helt absurt, så skulle vi aldrig hantera någon annan typ av grov kriminalitet.