Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

PRO:s ordförande: Sverige avviker

Protest mot att så få äldre finns i politiken

Publicerad 2021-05-10

 Här lämnar PRO:s ordförande över protestlistor för höjda pensioner till statsminister Stefan Löfven. Bilden är från 2018.

Äldrebomben och köttberget.

Samhällsdebatten har satt en stämpel på den äldre befolkningen.

– Många får inte nya uppdrag i sitt arbete eller vidareutbildning för de ”ska snart gå i pension”, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Den 25 maj anordnar PRO, Pensionärernas riksorganisation, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och nyhetssajten News 55 en ”Äldreriksdag”.

Det digitala mötet har ett enda budskap: Politiken har inte råd att avstå från äldres erfarenheter och kunskaper.

Uppmanas ställa upp

– Vi uppmanar även våra medlemmar i olika sammanhang att det är bra om de ställer upp som kandidater för de partier som de är medlemmar i, säger Christina Tallberg, som tycker att många har för lite kunskap om ålderism.

När gerontologiprofessorn Lars Andersson vid Linköpings universitet 2008 skrev boken ”Ålderism” var det för att visa att även äldre behandlas diskriminerande och med stereotypa föreställningar.

Förutom fler äldre i valbara församlingar efterlyste han åtgärder för att även äldre med fysiskt och psykiskt tunga jobb skulle kunna arbeta längre, liksom i Tyskland där man infört lönesubventioner och Finland som har ett eget system för deltidspensioner.

Även Socialstyrelsen har varnat för kompetens- och resursbrister inom äldrevård och äldreforskning i Sverige.

13 år senare representeras en femtedel av landets befolkning ändå av endast 5,1 procent 65-plussare i riksdagen.

Aktiva och friska

– PRO vill att olika åldrar ska vara företrädda, liksom kön och etnisk bakgrund, för att tillsammans stå för olika erfarenheter och kunskaper. Detta ger ett mycket bättre beslutsunderlag, säger Christina Tallberg, som understryker att den stora gruppen äldre är friska och aktiva långt upp i åren.

Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Men de behandlas ofta som en skröplig grupp.

– Många har upplevt och upplever många gånger vid högre ålder att de diskrimineras på grund av ålder och att många arbetsgivare inte ser ålder som något positivt. Internationellt avviker Sverige mycket med så få politiker på ledande poster som är äldre.

Synen på äldre slår fel

Under tiden fortsätter synen på äldre att slå fel, anser hon.

– Under en längre tid har funktionshindersrörelsen slagits för att få behålla rätten till statlig ersättning för personlig assistans. En kamp som vi i PRO ställer oss bakom. Vad få har tänkt på är att åldern sätter andra gränser. Drabbas du av en olycka eller sjukdom efter att du fyllt 65 år har du ingen rätt till statlig assistansersättning. Skälet är din ålder.


Har du utsatts för ålderism? mejla tipsa@aftonbladet.se