Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Spaniens regering: ”Vi tolererar inte utpressning”

Publicerad 2017-10-05

Efter helgens omröstning hoppas Katalonien på att kunna förhandla med Spaniens regering om självständighet för regionen.

Men Spanien slår tillbaka – och ger Katalonien kalla handen.

– Regeringen kommer inte förhandla över något illegalt och kommer inte att tolerera utpressning, säger premiärminister Mariano Rajoy i ett uttalande.

En våldsam politisk kris har uppstått mellan Spanien och Katalonien efter helgens självständighetsomröstning, som dömts ut som illegal av spanska regeringen.

Kung Felipe VI av Spanien har fördömt Kataloniens krav på självständighet och kallat omröstningen för ”olaglig och odemokratisk”.

Regionpresidenten Carles Puigdemont har meddelat att Katalonien kommer förklara sig självständigt från Spanien inom ett par dagar – samtidigt som han sträckt ut en hand till regeringen i förhoppningen om att kunna nå någon slags överenskommelse för att lösa krisen.

Men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ger nu Katalonien kalla handen – och kräver att regionen överger alla planer på självständighet, rapporterar AFP.

– Regeringen kommer inte förhandla över något illegalt och kommer inte att tolerera utpressning, säger Rajoy i ett uttalande.

Sex år lång konflikt

Den sex år långa självständighetskonflikten mellan Spanien och regionen Katalonien nådde sin höjdpunkt i söndags när katalanska separatister höll i en omröstning – trots att Spaniens högsta författningsdomstol dömt ut den som illegal.

Spansk polis drabbade sedan samman med väljare, vilket slutade med över 900 skadade personer. I tisdags arrangerades stora demonstrationer och en massiv strejk i Katalonien som protest mot polisvåldet.

Samtidigt har omröstningens giltighet ifrågasatts. Enligt katalanska myndigheter ska 2,3 miljoner ha röstat, vilket enligt AP bara utgör 40 procent av regionens röstberättigade.

Av de som faktiskt tog sig ut till vallokalerna röstade drygt 90 procent ja för katalansk självständighet – och ja-sidan utropade sig till segrare.

Skulle stängas ute ur EU

Frågan är vad som faktiskt skulle hända om Katalonien förklarar sig självständigt om några dagar – EU har nämligen meddelat att man inte tänker erkänna regionen som en egen stat.

Katalonien skulle även stängas ute ur unionen och den gemensamma valutan – samt behöva ansöka på nytt om att bli medlem i EU.

Regionpresidenten Carles Puigdemont har heller inte gett någon klar bild av hur en katalansk stat faktiskt skulle se ut rent gränsdragningsmässigt – eller hur den skulle fungera i förhållande till bland annat försvar, skattesystem och infrastrukturfrågor som berör flygplatser, hamnar och järnvägar, som till stora delar styrs av Spaniens regering.

Enligt AP tror många därför att en eventuell självständighetsförklaring mer ska ses som en symbolisk gest.

Följ ämnen i artikeln