”Håll ögonen öppna. Nästa fråga”

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2016-02-09

SALEM-MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Första frågan ställs av en kvinna som vill veta vad Donald Trump tänker göra åt bristen på bra lärare.

– Vi ska titta på det, säger Trump. Håll ögonen öppna bara. Nästa fråga.

Ingen reagerar. Inget mummel av missnöje för att presidentkandidaten helt struntat i att svara och istället givit ett nonsensbesked.

Allting tyder på att Trump vinner dagens primärval i New Hamshire och därmed har en god chans att ta hem nomineringen. Med vad är det egentligen för en slags president USA och världen skulle få med fastighetsmiljardären vid rodret? Han prestation på Elk Lodge i Salem lämnar en del i övrigt att önska och får en att undra.

En ung kille frågar vad Trump tänker göra åt de gigantiska studielån som många ungdomar tvingas ta för att få en utbildning.

Trump tar på sig en allvarlig min och för mikrofonen mot munnen.

– Staten tjänar pengar på studielånen genom att ta för hög ränta. Skolorna höjer hela tiden sina avgifter. Jag ska hitta ett sätt att stoppa det och se till att jobben som försvunnit till Kina och japan kommer tillbaka.

Appålder.

Trump går omkring i en liten avspärrad hage i det som i vanliga fall är en klubblokal i småstaden Salem. I mitten av hagen står en ensam barstol upplyst av en stark strålkastare. Inte en enda gång under det timslånga valmötet sätter han sig på stolen.

”Vi kommer göra stora saker”

Frågestunden fortsätter.

En man är orolig för sin dotters framtid och undrar hur hon ska kunna känna sig trygg och säker i ett framtida USA. Vad ska Trump göra?

Presidentkandidaten går en lov i hagen medan han säger "great question".

– Jag ska fixa det, säger han. Vi ska stänga gränserna så inte fel människor kommer in.

En nervös 13-årig pojke läser sin fråga ur ett papper. Trump retar honom för det. Pojken undrar vad Trump tänker göra åt statsskulden.

– Vi kommer att göra stora saker, blir svaret. Oroa dig inte. Koncentrera dig på att gå klart skolan.

Mönstret upprepas på varenda fråga. Donald Trump spottar ur sig några självklarheter och försäkrar att han ska fixa det utan att på minsta sätt förklara hur. Han kräver helt enkelt att folk ska lita på honom. Att hans framgång som affärsman på något sätt är en garanti för att han även är lämplig att styra landet.

En svensk politiker som försökte sig på något liknande skulle bli utbuad och utsatt för ett mediedrev. Trumps publik applåderar åt hans till intet förpliktigande allmänna fraser och tuffa retorik.

Ingen protesterar eller kräver några riktiga svar. Absolut ingen.

Ovanligt intimt möte

Media är inte heller överdrivet kritiska. TV-intervjuerna är hövliga och nästan helt utan skarpa frågor.

Det är som om Trump spelar i en egen division där ingen riktigt räknar med att han ska ha en konkret politik. Och än så länge fungerar det. I det här läget handlar allt om att säga och lova de rätta sakerna, inte att redovisa trovärdiga lösningar.

Inför det första riktiga primärvalet i dag i New Hampshire i nordöstra USA så leder Trump stort. Han ligger på runt 30 procent och den som kommer närmaste efter, vem det är varierar med opinionsmätningarna, på runt 15 procent. Med den ledningen bör det vara omöjligt för Trump att inte vinna. Men det finns ett frågetecken.

Kommer Trumpfansen verkligen att gå till vallokalerna? I Iowa gjorde de inte det i tillräckligt stora skaror. Därför kom Trump "bara" tvåa trots att han i månader lett alla opinionsmätningar. Han var till och med nära att bli förpassad till andraplatsen av Marco Rubio. Många av Trumps supportrar brukar inte rösta.

Förmodligen är det förlusten i Iowa som gör att Trump befinner sig på Elks Lodge.

Han håller sällan den här typen av intima möten med bara ett hundratal åhörare. Normalt är det istället stora arenor och storpublik som gäller. Sällan några frågestunder.

”Vi älskar dig Donald”

Trump har fått kritik för det och många menar att han inte förstått att primärvalen handlar om att möta väljarna ansikte mot ansikte. Att låta dem få bedöma kandidaterna på nära håll. Det är så man får folk att gå och rösta.

De flesta av åhörarna är äldre. De har stått en bra stund i den isande vinden innan de fått passera en säkerhetskontroll liknande den när man flyger. Snart är det fullt och dörrarna stängs. Arga rop hörs från de som inte kommer in. Trump är punktlig.

– Jag älskar att vara här, försäkrar fastighetsmiljardären. It´s going to be great.

En typ av utrop som ständigt återkommer på hans möten. En form av pep-talk som ersätter substansen. Men på några punkter ger Trump klara besked. Han tycker att skendränkning är en tämligen mild förhörsteknik. Han kan tänka sig att gå mycket längre än så. Han slänger ut en fråga till publiken.

– Håller ni med mig om att skendränkning och värre än så är ok, undrar Trump.

Svaret kommer i form av applåder och jubelrop. En man ropar:

– Vi älskar dig, Donald.

Jeb Bush är den enda av sina motståndare som Trump attackerar. Men då är det närmast ren mobbning.

– Bush är oduglig. Han är som ett bortskämt barn. Han är inte smart. Ingen skulle ge honom ett jobb. Han är köpt av läkemedelsföretagen medan jag står helt fri. Några andra av mina motståndare är bra folk. Kanske tar jag in dem i regeringen om jag blir president. Inte Bush. Han är en lättviktare.

”Döoingen Bush”

Trump skryter om att han vann den senaste republikanska debatten.

– Tittarsiffrorna var höga tack vare mig, inte på grund av döingen Bush.

Han hävdar att arbetarna älskar honom. Att han är van att arbeta med facket.

– Faktum är att de enda som inte gillar mig är det rika. Det låter konstigt men så är det.

Trump vet att han här i New Hampshire inte bara appellerar till republikaner. Hälften av väljarna i delstaten är registrerade som oberoende. Därför kan de välja om de vill rösta i demokraternas eller republikanernas primärval. Hur konstigt det än kan låta är det många missnöjda som väljer mellan Trump och Sanders.

Båda ser ut att bli nattens stora vinnare.

ANNONS