Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Elva års fängelse för våldtäkt 1984

Publicerad 2016-09-05

För snart 32 år sedan våldtogs en svensk au pair i en park i London. Nu har våldtäktsmannen dömts till elva års fängelse, rapporterar Court News UK.

Svenskan var 19 år när hon en decemberkväll 1984 tog vägen genom parken i Hendon i norra London där en man sprang ikapp henne. Han sa att han hade en kniv och att han skulle döda henne om hon skrek.

Efteråt sa han till henne att ligga kvar och inte röra sig, annars skulle han komma tillbaka och bryta nacken av henne.

Fälld av dna

Dna från överfallsvåldtäkten har under årens lopp undersökts på nytt, men först i februari 2013 fick man träff och den nu dömde 50-åringen kunde gripas

Polisutredaren Gary Farrelly är enligt tidningen Get West London nöjd med att 50-åringen dömts till ett kännbart straff efter alla dessa år.

– Jag hoppas att det här fallet ger andra våldtäktsoffer styrkan att polisanmäla så att vi kan utreda och visa att vi är fast beslutna att ställa gärningsmän inför rätta, oavsett hur lång tid som gått, säger Farrelly till tidningen.

Han tackar också den svenska polismyndigheten för dess bidrag till utredningen och för deras enorma stöd till den utsatta kvinnan.

– Jag hoppas att hon finner viss tröst i att gärningsmannen nu kommer att tillbringa en längre tid i fängelse, säger Farrelly.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln