Hillary Clinton: ”Vi har skrivit historia”

Publicerad 2016-06-08

Utropade sig som segrare under tal i New York

SAN FRANCISCO. Glastaket är krossat.

Det hävdade Hillary Clinton när hon höll sitt slutgiltiga segertal i New York i natt.

– Vi har skrivit historia tillsammans. Jag önskar att min mamma var här och kunde se när hennes dotter blir det demokratiska partiets presidentkandidat, hette det.

President Barack Obama har ringt till Clinton för att gratulera henne till segern.

För Hillary Clinton är det ingen tvekan längre.

Hon har vunnit det demokratiska primärvalet och är partiets presidentkandidat.

Långt innan alla delstater – inklusive jätten Kalifornien – hade rapporterat resultatet från nattens avslutande valomgång gick hon upp på scenen i kampanjhögkvarteret i Brooklyn i New York och höll sitt livs hittills största segertal.

– Som av en händelse befinner vi oss under ett riktigt glastak i kväll, men var inte oroliga. Vi ska inte krossa det också, log hon och fortsatte:

– Vi har skrivit historia och nått en milstolpe. För första gången i vår nations historia är en kvinna presidentkandidat för ett stort parti. Kom inte och säg att inte otroliga saker fortfarande kan hända i vårt land.

”Önskar hon kunde vara här”

Den förra utrikesministern och senatorn beklagade  bara att hennes mamma Dorothy, som gick bort för fem år sedan, inte fick vara med om det historiska ögonblicket.

– Hon föddes 4 juni 1919, som av en händelse samma dag som kongressen beslutade att ge kvinnor rösträtt, berättade hon.

– Jag önskar att hon kunde vara här och se när hennes dotter blir det demokratiska partiets presidentkandidat.

Clinton var samtidigt noga med att öppna famnen för Bernie Sanders och hans många besvikna supportrar.

– Jag vill gratulera Bernie Sanders för en extraordinär valkampanj. Den livliga och tuffa debatt vi haft har varit väldigt bra för det demokratiska partiet och för USA.

– Att inte nå ända fram när man lagt ner sin själ i en lång kampanj är ingen bra känsla. Jag vet, jag är bekant med den känslan. Men vi måste se framåt, tillsammans nu. Kom ihåg att det är mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

Angrepp mot Trump

Därefter följde ett generalangrepp på Donald Trump – motståndaren i höstens val.

– Han har inte temperamentet för att bli president och vill inte bara bygga en mur mot Mexiko. Han vill bygga murar mellan oss amerikaner. Hans slogan ”Make America great again” är egentligen kodord för ”Ta Amerika bakåt igen”, dundrade hon och forsatte:

–  När Donald Trump hävdar att en federal domare inte kan utföra sitt jobb för att han har mexikanskt ursprung, när han hånar en reporter för att han är handikappad, när han kallar kvinnor för grisar, då går han emot allt vi i det här landet står för.

Gratulerades av Obama

Tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, ringde president Barack Obama till de demokratiska duellanterna.

Obama gratulerade Clinton till nomineringen, enligt ett uttalande från Vita huset.

– Hennes historiska kampanj inspirerade miljoner människor och är en förlängning av hennes livslånga kamp för medelklassens familjer och barn, säger talespersonen Josh Earnest i en kommentar, enligt Reuters.

På torsdag kommer Obama att träffa Bernie Sanders. Även Vermont-senatorn har under morgonen fått ett samtal från presidenten.

– Presidenten tackade senator Sanders för att han gett energi till miljontals amerikaner med sitt engagemang i frågor som ekonomisk ojämlikhet och inflytande från specialintressen i politiken, säger Josh Earnest.

Hillary Clinton är i praktiken klar

Redan natten före tisdagens primärval var Hillary Clinton i praktiken klar som Demokraternas presidentkandidat.

I primärvalen har hon säkrat 1 812 delegater till partiets konvent i juli. Enligt AP har hon nu också stöd från 571 så kallade ”superdelegater” – vilket innebär att hon redan har de 2 383 delegater som krävs.

Helt säker kan man dock inte vara förrän röstningen på konventet är klar. Superdelegaterna får rösta som de själva vill – och kan ändra sig.

Även Donald Trump är klar som presidentkandidat för Republikanerna, eftersom han nu säkrat en majoritet av delegaterna.

LÄS OCKSÅ:
Superdelegater? Konvent? Vi förklarar: Så funkar primärvalen i USA