Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Vittnen är rädda för hot och misshandel”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-20

Justitieminister Beatrice Ask på konferens om vittnesskydd i dag

Vittnen skräms till tystnad.

I värsta fall kan rädslan leda till att brott förblir ouppklarade och förövare går fria.

– Brottsoffren får stöd men vittnena glöms ofta bort, säger Thomas Bergqvist, kriminalinspektör vid Eskilstunapolisen.

I morse exploderade en sprängladdning utanför en åklagares hem i Trollhättan. Hon arbetar just nu med skottlossningen mot en lägenhet i Lilla Edet tidigare under hösten. Mannen som bodde i lägenheten hade tidigare vittnat i en rättegång.

Samtidigt som sprängladdningen exploderade utanför åklagarens dörr var justitieminister Beatrice Ask på väg till Eskilstuna och konferensen ”Våga vittna.”

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ har antalet personer som dömts för övergrepp i rättssak, däribland hot mot vittnen, ökat med det dubbla sedan början av 2000-talet.

Ville inte vittna

Kriminalkommissarie Thomas Bergqvist fick upp ögonen för problemet för ett par år sedan. Två bröder hade misshandlats av ett gäng ungdomar i Eskilstuna. Utredningen som skulle ta några veckor tog månader.

– De ungdomar jag kallade till mig ville inte vittna. En fick inte för sin far, en annan ville inte eftersom det inte angick honom. Det intresserade mig och jag pratade med flera som upplevt samma sak, säger Thomas Bergqvist, i dag kriminalinspektör vid Eskilstunapolisens ungdomsgrupp.

– De är rädda för repressalier i form av hot och misshandel, de är rädda för att bli sedda i tingsrätten, säger Thomas Bergqvist.

För rättsväsendet innebär rädslan ett stort problem.

– Vittnesmål kan vara helt avgörande i en förundersökning. Har man ingen teknisk bevisning, vilket ofta är fallet, är vittnesmålen det enda som kan leda till en fällande dom, säger Thomas Bergqvist.

Brist på vittnesstöd

I fallet med de misshandlade bröderna var vittnenas rädsla nära att fälla hela utredningen. Det tog Thomas Bergqvist flera månader att övertyga ungdomarna om att trots allt ställa upp i rättssalen och de skyldiga kunde dömas.

– Jag försökte få dem att förstå att om de inte ställer upp för sina kompisar så är det slut på vänskapen. Och om inte jag ställer upp och vittnar kommer ingen att ställa upp för mig heller.

Bristen på vittnesstöd är ett problem. I Eskilstuna försöker man råda bot på det med hjälp av unga vittnesstödjare som på ideell basis ställer upp för dem som känner sig oroliga i rättsprocessen. Thomas Bergqvist hoppas också att frågan ska bli en självklar del i skolarbetet.

– Vi kommer att ta fram ett läromedel som vi kan dela ut till skolorna. Det vore bra om vittnesfrågan kunde bli en del av lag- och rättsundervisningen.

Utredning av vittnesskyddet

På aftonbladet.se:s forum skriver många läsare om bristen på förtroende för att de faktiskt skulle bli skyddade av rättssamhället om de vittnade. Justitieminister Beatrice Ask tycker att polisen blir bättre på de här frågorna hela tiden.

– Regeringen har gett polisen i uppdrag att se till att det finns ordentlig kunskap om hur man bemöter människor som ska vittna, och vi fortsätter ligga på i de här frågorna. Jag har gett i uppdrag till en utredare att undersöka vilka ytterligare insatser som krävs av polisen och andra myndigheter för att bättre skydda den som är hotad. Jag väntar nu på resultatet av den, säger Beatrice Ask.

Utredningen beräknas vara klar nästa år.