Läget styr priserna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-05

Köpare ännu villiga betala dyrt för exklusiv adress

En etta i Vasastan – för 92?000 kronor kvadraten.

Eller en våning på Karlavägen för nästan 17 miljoner kronor.

Här är listan på årets dyraste lägenheter – stadsdel för stadsdel.

Efter de senaste årens kraftiga prisuppgång talar nu både mäklare och branschkännare om en avmattning på bostadsmarknaden.

Men när det handlar om attraktiva lägen och exklusiva adresser är köparna fortfarande villiga att betala.

Exklusiv statistik som Värderingsdata tagit fram för Punkt SE visar att årets dyraste lägenhet – en etta på 19 kvadratmeter på Luntmakargatan i Vasastan – så sent som i september såldes till ett kvadratmeterpris på 92?000 kronor.

Svindlande nivåer

–?Varje objekt är unikt, adressen och läget i huset betyder allt. Du kan tapetsera och sätta in ett nytt exklusivt kök, men du kan inte göra något åt läget. Det slår väldigt högt, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

I våras nådde bostadspriserna i Stockholms innerstad nya svindlande nivåer.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt på Östermalm låg då strax under 60?000 kronor, enligt Mäklarstatistik.

Marknaden väntar nu med både spänning och oro på siffrorna för de tre senaste månadernas prisutveckling, som presenteras nu i veckan.

Avmattning?

Per Johnler, vd för Fastighetsbyrån, spår en avmattning och en något mer kontrollerad utveckling framöver.

–?Det är något lugnare än i våras. I och med Riksbankens räntehöjningar är folk lite mer försiktiga, vilket jag ser som positivt. Det är aldrig bra när realvärdena rusar, säger han.