Smuggelsprit bakom fler och yngre fyllor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-05

Extrem höst på Maria Ungdom

Enligt Hanna Brännström, sjuksköterska på Maria Ungdom, är fredagarna intensivast, men även söndagarna är populära suparkvällar. ”När det gäller rena fyllor är 92:orna överrepresenterade.”

En ökad tillgång på starksprit samtidigt som drickandet kryper längre ner i åldrarna.

På Maria Ungdom har hösten varit ovanligt intensiv.

– Förra helgen var som en minivalborg, säger Hanna Brännström, sjuksköterska vid Maria Ungdom.

I snitt tio ungdomar per helg tas in på Maria Ungdom för alkoholförgiftning. Men vid flera tillfällen under hösten har siffran varit den dubbla.

– Två gånger har vi varit tvungna att kalla in förstärkningar för att kunna skriva ut alla som kommit in. Så har vi aldrig haft det förut, säger Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom.

EU-importen

Enligt honom har det blivit betydligt lättare för ungdomarna, ofta 13–15 år, att få tag på alkohol jämfört med för fem år sedan.

– Det är EU-importen det handlar om i första hand. Privata entreprenörerna åker ner och fyller bilarna och säljer sedan direkt till ungdomarna, säger Stefan Sparring.

Kunde inte andas

Han oroas över utvecklingen. Promillehalter på mellan 1,8 och 2 är vanliga nivåer i dag. Och 3 promille, som var ytterst ovanligt för några år sedan, syns allt oftare.

– Grannsjukhusen lägger in ungdomar för alkoholförgiftning på intensivvårdsavdelningen på ett sätt man inte gjort tidigare. Vid två tillfällen under hösten har vi varit tvungna att intubera två tjejer som varit så berusade att de inte kunnat andas själva, säger Stefan Sparring.