Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Otäta skarvar orsakade magsjuka

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Förorenat vatten trycktes ut i Dingtuna

Ett undertryck som gjorde att förorenat vatten drogs in i den äldre vattenledningen skarvar och sen trycktes ut i Dingtuna.

Det var det som orsakade att cirka 400 personer i Dingtuna insjuknade i magsjuka i april.

Det visar Mälarenergis utredning.

– Vi lägger nu till moment i vårt säkerhetstänkande så att detta inte ska hända igen, säger Carina Färm, VA-chef på Mälarenergi.

Det var med början den 5 april i år som cirka 400 personer i Dingtuna blev magsjuka. Misstankarna gick snabbt till att det var dricksvattnet som hade orsakat magsjukan, vilket nu också har bekräftats.

Mellan Västerås och Dingtuna går två vattenledningar, parallellt med dessa finns även tryckavloppsledningar som för tillbaka avloppsvattnet till Västerås. I samband med ett arbete i ledningsnätet vid ett vägarbete vid Skälby i påskveckan tömdes ledningarna på vatten, vilket medförde kraftigt undertryck. Undertrycket gjorde att kringliggande förorenat vatten drogs in i den äldre vattenledngens skarvar och sen trycktes ut i Dingtuna.

Den äldre ledningen har nu stängts och ska totalrenoveras.

– Efter det inträffade har vi arbetat med att förbättra vår säkerhet ytterligare. Vi arbetar med rutinerna kring dessa arbeten och riskanalyser, berättar Färm.

Finns det fler vattenledningar som är lika gamla som dessa i Västerås?

– Vi har några sådana och vi tittar på om vi kanske ska förnya dessa i snabbare takt än vad som görs idag.

Alla hushåll i Dingtuna, drygt 300 stycken, har fått en generell kompensation på 800 kronor för det inträffade. Personer som tvingats stanna hemma från arbetet har kunnat söka ersättning för lönebortfall. Dessa ersättningsanspråk utreds nu av Mälarenergi.