Assange talade till världen

Publicerad 2012-12-20

London. Julian Assange flydde de svenska sexbrottsanklagelserna.

Nu har han spenderat 184 dagar på Ecuadors Londonambassad.

Klockan 20.00 på onsdagskvällen talade han från sin balkong.

– Wikileaks har en miljon dokument som kommer beröra alla länder i hela världen, säger Assange.

Aftonbladets Petter Larsson på plats utanför Ecuadors ambassad där Assange bor.

Den 19 juni flydde Julian Assange, 41, till Ecuadors ambassad i London där han senare fick politisk asyl. Wikileaks grundare är jagad misstänkt för bland annat våldtäkt och sexuellt ofredande av två svenska kvinnor hösten 2010. Idag, sex månader senare, gör han som drottningen och påven och håller ett jultal till allmänheten.

”Markera sex månader”

Läckorganisationen Wikileaks tweetar: ”London, torsdagen 20 december, 7PM: Julian Assange kommer att prata till folket framför Ecuadors ambassad, för att markera sex månader av hans asyl.”

Strax efter klockan 20.00, svensk tid, steg han ut på balkongen:

– God kväll, det här är en välkommen syn!, sa Assange inför en jublande publik.

184 dagar på ambassaden

Han fortsatte sedan med att berätta om hur ambassaden de senaste 184 dagarna har blivit hans hem och kontor och tackar Ecuadors regering som har gett honom möjligheten att göra sin röst hörd ”tack vare deras skydd”.

– Jag är tacksam till Ecuador och allt stöd som kommer från hela världen för att jag är fri att uttrycka min mening, att jag har möjligheten att kommunicera den här julen, säger Assange från balkongen.

Under sitt jultal går han sedan till attack mot USA vars utredning av honom och Wikileaks han kallar för ett ”hot mot mitt liv och mitt arbete”.

– Jag har ännu inte blivit åtalad för något brott, säger Assange.

– Låt världen få höra sanningen.

Hyllar Piratebay-grundare

I talet hyllar han också kollegor som sitter inspärrade, bland annat en av svenskarna bakom fildelningssajten The Pirate Bay Gottfrid Svartholm Warg.

– Sann demokrati är inte Vita huset, sann demokrati är inte Canberra. Sann demokrati är folket beväpnade med sanningen från Tahrirtorget till här i London, säger Assange.

Och innan talet är slut lovar han eller, eller hotar, världens styrande:

– Wikileaks förbereder sig för att släppa en miljon dokument som kommer att beröra alla länder i världen.

Senast han talade på balkongen var den 19 augusti. Då krävde han att USA skulle sluta sin ”häxjakt” på Wikileaks och släppa fängslade Bradley Manning, 25, som läckt hemliga filer dem.

Inne i ambassaden har Assange bara en laptop, ett löpband, en sollampa, en mikrougn och en madrass.

Fick besök av Lady Gaga

Under sitt halvår där har han fått besök av bland andra popstjärnan Lady Gaga som kom efter att hon lanserat sin parfym i grannhuset Harrods.

Piratpartivännen räknar med att stanna i ambassaden i upp till ett år. Trots det sade han i förra veckan till Fairfax Media att planerna på att nästa år ställa upp med ett Wikileaksparti i Australiensiska valet 2013 är ”avsevärt utvecklade”.

700 supportrar väntas dyka upp

Assange vägrar att åka till Sverige och bemöta sexanklagelserna av rädsla för att bli utlämnad till USA. Där säger han sig riskera att straffas för att bland annat ha publicerat hemliga dokument om USAs krig i Irak och Afghanistan.

WISE Up – ett brittiskt solidaritetsnätverk som kämpar för Assange och Mannings rättigheter, uppmanar folk att komma förbi med ljus, mat och sång.

Enligt Facebookeventet ”Julian Assange – Christmas speech 2012” kommer över 700 supportrar att visa honom sitt stöd utanför ambassaden i Knightsbridge.

ANNONS