Assange får överklaga till Högsta domstolen

Publicerad 2011-12-05

Rättegång i London i dag

Julian Assange fick rätt.

Wikileaks-grundaren får överklaga utlämningsbeslutet till Sverige till Storbritanniens Högsta domstol.

Det beslutade en domstol i London i dag – men det betyder inte att Högsta domstolen måste ta upp Assanges fall.

Julian Assange, 40, grundaren till Wikileaks, är sedan i november 2010 häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot två kvinnor i Sverige som ska ha inträffat när Assange besökte landet i augusti förra året.

En europeisk arresteringsorder utfärdades och Assange greps av polis i december 2010 i Storbritannien.

En brittisk domstol beslutade sedan att Assange skulle utlämnas till Sverige, där åklagare vill förhöra honom om anklagelserna.

Kan utlämnas inom tio dagar

Assanges advokater har överklagat utlämningsbeslutet, men fått avslag.

Nu har dock Assange satt sitt hopp till London High Court ska ge honom prövningstillstånd till Storbritanniens Högsta domstol angående utlämningsbeslutet.

Men om det blir nej i dag – kan Assange utlämnas inom tio dagar till Sverige.

Om det blir ett nej, har dock Assange sagt att han kommer vända sig till Europadomstolen i Strasbourg.

Stort medieuppbåd

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek är på plats och rapporterar från domstolen i London. Ett stort medieuppbåd samt supportar till Assange hade på måndagsmorgonen samlats utanför rätten.

– Det är ett 20-tal reportrar här, runt 10 fotografer och två tv-stationen sänder live. Ett 30-tal supportrar till Assange har samlats, säger Torbjörn Ek.

Assange anlände till domstolen

Julian Assange själv anlände till domstolen vid 10.36-tiden. Med sig hade han Wikileaks andreman, isländska Kristinn Hrafnsson. Samt sin advokat och människorättskämpen Gareth Peirce, och John Pilger, journalist och författare som tydligt försvarat Assange.

Assange hävdar att anklagelserna mot honom är grundlösa och politiskt motiverade. Han har den senaste tiden suttit i husarrest hos Vaughan Smiths, journalist och rik supporter, hem på en herrgård ute på den brittiska landsbyggen.

Ifrågasätter den svenska åklagaren

Assanges försvarare la fram två argument varför man skulle få överklaga till Högsta domstolen.

Det första:

– Kan man anse att den svenska åklagaren har den jurisdiktion (rättsbefogenhet) som krävs för en europeisk arresteringsorder? Därför borde detta tas upp i en högre instans.
Omkring 60 tidigare europeiska arresteringsordrar har behandlats i Högsta domstolen tidigare som utfärdats av andra länders åklagare men det har aldrig tidigare ifrågasatts eller avgjorts i Högsta domstolen om de faktiskt kan anses ha rätt att utfärda arresteringsordern.

Domaren John Thomas hade dock synpunkter:

– Det här innebär att du i så fall måste argumentera för att en åklagare aldrig kan ha en jurisdiktion i något fall. För den svenska åklagarens relativa självständighet har ju visats för den här rätten.

"Tagit fallet så långt det går"

Assanges försvarares andra argument för att få överklaga var frågan om en person kan anses vara anklagad innan ett åtal har väckts.
– Där en åklagare inte har bestämt sig för att väcka åtal än eller några steg inte tagits mot att väcka åtal kan man inte anse att en person är formellt anklagad, säger Assanges försvarare Mark Summers. 
Men även här hade domare John Thomas synpunkter:
– Men i det här fallet har inget slutgiltigt beslut om åtal fattats just för att det inte kan fattas förrän han utfrågats igen.
Mark Summers påpekade då att Assange skulle kunna utfrågas när och var som helst.
– Det är inte frågan här, det handlar om att den svenska åklagaren tagit fallet så långt det går i svenskt rättsväsende utan Assanges närvaro, säger domaren John Thomas.

Advokat Clare Montgomery representerar den svenska åklagaren i London. Enligt henne så håller inte någon av Assange två argument.
- Enda anledningen till att det här fallet inte kommit längre vad gäller åtalet beror bara på Assanges självvalda frånvaro. Det här är inte heller något för Högsta domstolen att avhandla.

Assange får överklaga

Vid 11.30-tiden beslutade domarna att dra sig tillbaka för att överväga beslutet – om överklagan ska avslås eller bifallas.

Domarna kom sedan tillbaka efter den korta ajourneringen.

– 60 fall har avgjorts i High court där arresteringsordern utfärdats av åklagare, men det här är ändå en intressant frågeställning. Därför accepterar vi att detta lämnas vidare till Högsta domstolen. Men vi kommer begära att denna lilla fråga behandlas så snabbt som möjligt.

Julian Assange kommer med andra ord få överklaga till Högsta domstolen. Han har nu 14 dagar på sig att skriva överklagan. Men det är upp till Högsta domstolen att avgöra om de överhuvudtaget kommer ta upp fallet. Det är också oklart när Högsta domstolen kommer med ett beslut.

– Om Högsta domstolen säger nej, då ska han utlämnas, säger Assanges advokat Gareth Peirce till Aftonbladet.

Men kan det bli då att Assange kommer vända sig till Europadomstolen?

– Varje individ i Europa har rätt att vända sig till Europadomstolen. Men det är extremt ovanligt att en utlämning blir fryst i väntat på ett besked från Europadomstolen ska komma med ett avgörande. Det kan finnas några fall när det handlar om utlämningar till USA, säger Peirce.