Snöchock i Bosnien

Publicerad 2012-05-14

Från sommarvärme till iskyla på ett dygn

Från sommarvärme till snötäcke Vägarna blev lite mer svårframkomliga i bosniska bergstrakter när sommarvärmen på ett dygn förvandlades till vinterkyla.

Precis när de hade packat undan vinterkläderna, slog snösmockan till.

I fredags var temperaturen hela 27 grader, för att sedan på vissa håll sjunka till under nollan.

I morse tvingades ett antal bosnier plocka fram snöskoveln.

Snöröjning i maj Snöplogar och snöskovlar fick användas för att få bort snön från bergsvägarna i Bosnien när nordliga kyliga vindar svepte in över landet med nederbörd i form av snö.

När snön föll över Bosnien, blev trafikstockningarna i bergstrakterna snart ett faktum. Och cirka 50 byar belägna i högre terräng i närheten av Sarajevo drabbades av elavbrott.

Att snön kom var något av en chock efter att landet hade kunnat njuta av tidig försommarvärme på närmare 30 grader på sina håll.

– De hade precis haft det riktigt sommarvarmt, när vädret plötsligt slog om på söndagen. Kylig luft kom in norrifrån och trängde undan varmluften. Temperaturen som vid kusten hade legat på mellan 20 och 30 grader mer än halverades, berättar SMHI:s Alexandra Ohlsson.

Inte till Sverige

På vissa håll i bergstrakterna sjönk temperaturen till och med under nollan.

– Det var i hög terräng som det föll snö.

Nu väntas kylan hålla landet i sitt grepp till åtminstone mitten av veckan. Då väntas temperaturen stiga, och snön kommer då ersättas av rejäla regnskurar.

Men vi svenskar behöver inte oroa oss för någon våg av iskyla och massiva snötäcken.

– Ovädret är inte på väg hit, försäkrar Alexandra Ohlsson.

Regn och sol

På onsdag väntas dock ostadigt väder med regn eller regnskurar i Sverige, från Götaland ända upp till södra Lappland och vädret blir också svalare.

Ett annat nederbördsområde drar på Kristi himmelfärdsdagen in över Sverige från sydost och rör sig upp över Norrland. Under fredagen kan man förvänta sig kraftiga skyfall på vissa håll och i fjälltrakterna övergår det i snöfall.

– Vi är i en ostadig period den kommande veckan, men mellan skurarna tittar solen ändå fram.

Helgen mer stabil

Lagom till lördagen väntas vädret stabilisera sig och i södra delen av landet blir det bäst väder.

– På söndagen blir det en förbättring även i Norrland.

Hur ser vädret ut framöver?

– Det finns en chans att vi får se en stabilisering av vädret under nästa vecka men hur länge det håller i sig är svårt att säga nu. Det är lite osäkert.