Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Trollhättanmisstänkt talar ut om mordnatten

Publicerad 2013-08-21

35-åringen och hans 31-årige vän släpptes efter mer än en månad i häkte.

Nu talar han ut – och förnekar att de och den mordmisstänkte 36-åringen haft med småbarnsmammans död att göra.

– Vi hämtade honom inne i Trollhättan, sedan åkte vi hem till mig, säger 35-åringen till Aftonbladet om mordnatten.

När den 35-årige mannen greps misstänkt för skyddande av brottsling den 6 juli hade småbarnsmamman i Trollhättan varit försvunnen en vecka.

Nu har han släppts efter att han och en 31-årig vän suttit häktade misstänkta för skyddande av brottsling. Misstankarna kvartstår för 35-åringen vars bil hittades utbrunnen på Hunneberg dagen efter att kvinnan försvunnit.

I en intervju med Aftonbladet berättar han nu om tiden i häktet, sin försvunna bil och vad han gjorde under natten när 23-åringen försvann.

– Jag vill dementera de uppgifter som lagts mig till last. Det är så mycket som inte stämmer. Det har inte framkommit något i bevisningen och jag är givetvis inte skyldig, säger 35-åringen.

”Dåligt bevisläge”

Han menar att frisläppandet av honom och hans 31-årige vän tyder på att åklagaren inte har nog med bevis för en omhäktning.

– Vi är ju fortfarande misstänkta, men det är nog bara en finare omskrivning. Bevisläget skulle inte hålla för en omhäktning.

Hur och när hans bil som hittades på Hunneberg försvann vet han inte.

– Jag körde bilen senast under natten mellan lördag och söndag, sedan parkerade jag den hemma. Jag anmälde den stulen under måndagen.

35-åringen uppger att han mötte upp 31-åringen för att åka till Trollhättan och hämta den nu mordmisstänkte 36-åringen för att ”det fanns en hotbild mot honom”. Det var samma natt som 36-åringen befunnit sig hos den mördade 23-åringen.

– Båda två har vidhållit att vi träffade honom den kvällen. Vi hämtade honom inne i Trollhättan, sedan åkte vi hem till mig, säger 35-åringen.

Åker till Thailand

Sedan han häktades har 35-åringen förlorat sitt jobb och kommer att behöva flytta från sitt hus. Nu uppger han att han kommer att åka till Thailand i två veckor för att komma bort från allt.

– Polisen har mitt telefonnummer och jag kommer att redovisa var jag befinner mig. Det är ingen landsflykt, men om det inte finns något reseförbud så ska jag åka i väg för att komma bort och landa i mig själv.

Han hoppas att polisen under tiden kan reda ut hur mordet på 23-åringen gått till.

– Jag hoppas att allt löser sig. Det är ju tragiskt och fruktansvärt för hennes barn och anhöriga.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt åklagare Per-Erik Rinsell för en kommentar.

Detta har hänt i Trollhättanfallet:

30 juni: Vid 15-tiden upptäcker en granne till den 23-åriga kvinnan blodfläckar i trappuppgång och hiss. Under eftermiddagen och kvällen slår polisens insatsstyrka till mot flera adresser i Trollhättan i jakt på spår i fallet.

1 juli: Organisationen Missing people börjar söka efter 23-åringen. 170 frivilliga går skallgång genom skogsområdena kring hennes bostad.

2 juli: Polisen vakar över kvinnans bostadsområde och samlar tips från grannarna. Under tiden fortsätter Missing people att söka i en tvåkilometersradie från bostaden.

3 juli: Den 36-årige mannen kommer självmant in till polisen och anhålls på sannolika skäl misstänkt för människorov. Polisens tekniker söker på Hunneberg.

4 juli: Polisen utökar sökningen. Dykare söker under dagen i flera sjöar och vattendrag på Hunneberg, utan framgång. Ytterligare förhör hålls med 36-åringen.

5 juli: 36-åringen begärs häktad, men släpps av tingsrätten då bevisningen är för svag. Under natten anhålls en 35-årig man misstänkt för skyddande av brottsling.

6 juli: Polisen har trappat ner sökningarna kring Hunneberg. Nya förhör hålls med den anhållne mannen.

7 juli: Ännu en man, en 31-åring, anhålls misstänkt för skyddande av brottsling. De båda männen är vänner med 36-åringen.

9 juli: De båda männen som misstänks för människorov begärs häktade.

19 juli: Polisen bekräftar att det blod som hittats i kvinnans lägenhet och trapphus tillhör henne, och man avskriver möjligheten att hon är vid liv.

23 juli: 31-åringen och 35-åringen omhäktas.

24 juli: Tingsrätten häktar 36-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

29 juli: 36-åringen uppger för Aftonbladet att han befinner sig i Warszawa och kommer att gå till svenska ambassaden för att inställa sig.

1 augusti: Nya fynd görs bara 500 meter söder om bostaden till 35-åringen som misstänks för skyddande av brottsling.

8 augusti: Småbarnsmamman hittas död i skogen nära Grästorp och polisen beskriver den som ”illa åtgången”.

14 augusti: Den 36-årige mannen landar i Sverige efter att ha blivit utlämnad från Polsen där han befunnit sig.