Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Knappt nej i EU-omröstning

Uppdaterad 2015-12-04 | Publicerad 2015-12-03

Danskarna har i en folkomröstning återigen sagt nej till att överföra mer makt till EU.

– En örfil till det politiska etablissemanget, säger statsvetaren Drude Dahlerup.

Majoriteten av väljarna vill inte ersätta förbehållet som Danmark har på rättsområdet inom EU med en så kallad tillvalsordning.

Redan de första prognoserna visade på en övervikt för nej-sidan och slutresultatet i omröstningen blev ett tydligt nej.

– I folketinget är 60 procent av ledamöterna för ja, men över 50 procent av väljarna säger nej. Det är ett misstroende mot politikerna, säger Dahlerup.

Hon tror också att förtroendet fått sig en knäck av att socialdemokraternas, liberalernas, LO:s och danska näringslivsorganisationens ledare syntes på samma valaffischer.

Inbjuder partierna

– Jag har full respekt för danskarnas beslut, sade statsministern Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens.

Han lovade att på måndag inbjuda partierna till förhandlingar om en lösning efter nej-resultatet. Målet är enligt honom att Danmark ska ingå i det europeiska polissamarbetet Europol.

Ja-röstarna vill ha utökat samarbete inom EU på rättsområdet, medan nej-röstarna vill att Danmark ska behålla en rad undantag.

Regeringspartiet Venstres gruppordförande Søren Gade tycker att han fått en blåtira av väljarna:

– Det är ett blåöga till ja-sägarna för att det hela tiden blir en fråga om ja eller nej till EU.

Europol-avtal

Dansk Folkepartis ledare Kristan Thulesen Dahl uppmanar Lars Løkke Rasmussen att omedelbart inleda arbetet med att få till stånd ett avtal med Europol.

– Nejet ska respekteras på så sätt att man går i gång med att få Europol på plats, och så kommer det helt naturligt en debatt om EU, säger han och konstaterar att den danska befolkningen är delad om EU.

Förutom Venstre och Socialdemokraterna har Konservative, Socialistisk Folkeparti, Radikale och Alternativet förespråkat ett ja.

På nej-sidan finns förutom Dansk Folkeparti, Enhedslisten och Liberal Alliance. Detsamma gäller rörelsen Folkebevaegelsen mod EU.

TT