Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Svettig helg väntar Hägglund

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Kritik internt och motgångar i regeringen - i dag möter KD-ledaren sina medlemmar

Kritik internt och motgångar i regeringen.

När Göran Hägglund möter medlemmarna i dag är det upp till bevis för KD-ledaren.

– För att överleva gäller det att satsa på kärnverksamheterna: ideologin och ny politik, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

I dag och i morgon samlas kristdemokrater från hela landet i Örebro för att prata politik, främst EU. Men fokus kommer att ligga på partiledare Hägglund. Är han rätt person att ena partiet, att leda partiet och ta det ur den djupa opinionssvackan?

Om Mona Sahlin har det motigt har Göran Hägglund det riktigt svettigt. I partiet och i regeringen.

Partiet

Riksdagsvalets 6,6 procent är långt borta. I mätning efter mätning rör man sig runt den magiska 4-procentsspärren in i riksdagen. I en del mätningar är Sverigedemokraterna i kapp.

Partiets värdekonservativa spökar. Storspöket heter Lennart Sacrédeus. Han är benhårt mot abort, har i det närmaste jämfört homoäktenskap med barngifte och relationer med djur. Han är mer EU-skeptisk än partiet men populär internt och hamnade på fjärde plats i provvalet till EU-parlamentet i juni. Processen gjordes kort. Sacrédeus namn ströks.

– Politik är ett lagspel och Lennart Sacrédeus är en individuell idrottare och det skapar ganska mycket problem i ett parti, sa Hägglund när den slutliga EU-listan presenterades.

Nu gror missnöjet internt. I Svenska Dagbladet sa Bengt Germundsson från partiledningen att läget är allvarligt och att partiet borde tillsätta en särskild grupp för att lösa krisen.

Regeringen

Som det minsta av fyra allianspartier har KD haft svårt att få igenom sin politik. Den avskaffade fastighetsskattenn skulle bli en framgång men möttes istället av stort missnöje. Vårdnadsbidraget har inte blivit den succé man hoppats på och nu senast kördes KD över i frågan om homosexuellas rätt till giftermål. M, C och FP skrev en egen motion. KD stod ensamma kvar och protesterade.

Väljaranalyser visar att KD:s värdefrågor inte går hem. Så med tre andra borgerliga partier - varför rösta på Kristdemokraterna?

– Det är hög tid att profilera det som är kristdemokratisk politik, vi kan inte sitta still, sa Germundsson till Svenska Dagbladet.

Han efterlyste fler partipolitiska utspel. I dag kom ett: Slopa förbudet att bygga nya kärnkraftsverk, skriver Hägglund på DN Debatt.

Men det är en fråga som Folkpartiet redan gjort till sin.

Så vad ska rädda KD?

– Det gäller att hamna på människors radarskärm. Nu kommer de att mata er med nya spännande förslag. För att överleva på lång sikt gäller det att satsa på sina kärnverksamheter: att utveckla ideologin och en ny politik, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Och lyckas inte KD på egen hand, då kommer väljare från andra partier att hjälpa till.

– KD riskerade att åka ur riksdagen i valet 1994. Det gjorde man inte på grund av moderata stödröster. Det finns ett stort sympatikapital att ta till, inte minst för att rädda kvar regeringen.

Finns Kristdemokraterna kvar i riksdagen efter nästa val?

– Vi har haft vårt sjupartisystem stabilt i 20 år. Vi brukar inte ha några jordskredsval i Sverige och jag har svårt att se att det skulle hända 2010 när vi är inne i en lågkonjunktur. Mitt stalltips är att KD klarar sig kvar, säger Henrik Oscarsson.

Kristdemokraterna möts i dag och i morgon i Örebro. Aftonbladet är på plats och bevakar.