Världens största orm
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-04
Ett ton tung och levde för 60 miljoner år sedan
Säg hej till världens största orm.
Den var 13 meter lång, över ett ton tung och åt krokodiler till lunch.
– Ormen som försökte äta Jennifer Lopez i "Anaconda" är inte alls lika stor som den här ormen, säger Jonathan Block, paleontolog.
Namnet på denna jätteorm är Titanoboa cerrejonensis och den levde för dryga 60 miljoner år sedan, alltså efter att dinosaurierna dött ut.
Forskare tillkännagav upptäckten i dag efter att ha hittat ryggkotor från ormen i en kolgruva i Colombia, skriver dailyadvance.com.
Och Titanoboan var enorm – mellan 13-14 meter lång och dryga 1, 140 kilo tung. Alltså lika lång som en buss och tung som en bil, skriver TT.
Den tros ha livnärt sig på krokodiler och jättesköldpaddor.
"Skulle kunna äta en ko"
För att verkligen förstå hur stor ormen var kan man dels dra liknelsen att den skulle nå en fullvuxen man till höften.
Och:
– Ormen som försökte äta Jennifer Lopez i "Anaconda" är inte alls lika stor som den här ormen, säger Jonathan Block, paleontolog på the American Museum of Natural History i New York enligt The Star.
– Den här skulle ha kunnat äta någonting i storleken av en ko. En människa hade inte haft en chans.
Namnet betyder helt enkelt "Jätteboa från Cerrejon", vilket är området där skelettet hittades.
Ormen tros ha rört sig lite som en anaconda och tillbringat mesta tiden i vatten. Den var inte giftig utan kramade troligen ihjäl sitt byte.
Det unika fyndet har inte bara avslöjat den största ormen någonsin – det visar också att klimatet var varmare för 60 miljoner år sedan än vad man hittills har trott. Titanoboan krävde en temperatur på 30-34 grader vilket är högre än vad forskare tidigare har uppskattat för tropikerna vid denna period.
Nätpyton störst
Världens i dag största orm är nätpytonormen som lever i södra Asien. En nätpyton kan bli upp till tio meter långa och väga runt 140 kilo.
– Alltså väldigt mycket mindre än Titanoboa cerrejonensis, säger Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet.
De tyngsta ormarna i dag är anacondorna som kan bli så tunga som 250 kilo.
Ett av skälen till att Titanoboa cerrejonensis kan ha blivit så enorm tror Wahlström beror på att den till största delen levde i vatten.
–Vattendjur kan bli mycket större. Tar du upp en val på land kvävs han av sin egen tyngd, säger Wahlström.
Vad betyder den här upptäckten?
– Man lär sig ju vad som hände för länge, länge sedan och det är ju intressant. Men det vore ju roligare att lära sig om framtiden, säger han.