Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hägglunds Golgata

Publicerad 2011-09-09

Högt uppsatta kristdemokrater vill byta ut partiledaren: Kommer inte gå bättre

INGEN FRÄLSARE  Göran Hägglund har inte lyckats vända kristdemokraternas dåliga trend, och mycket talar för att han kommer att bli korsfäst av partiet när drygt en fjärdedel av hans riksdagsgrupp vill ha bort honom. Stefan Attefall, Mats Odell och Maria Larsson är några av dem som är redo att ta över.

Göran Hägglund hänger löst.

Drygt en fjärdedel av hans riksdagsgrupp vill att han avgår.

– Om Mats Odell, Stefan Attefall eller Maria Larsson ställer sig upp och utmanar Hägglund är han historia, säger en högt uppsatt kristdemokrat.

På Kristdemokraternas riksting i somras omvaldes en ifrågasatt Göran Hägglund som partiledare efter sju år på posten. Han fick sitta kvar, men med två tydliga krav ställda på sig. Opinionssiffrorna måste upp och partiets profilfrågor måste bli tydligare ut mot väljarna.

Aftonbladets rundringning till personer i partiets toppskikt visar nu att KD-ledarens problem är större än någonsin. En dryg fjärdedel av hans kollegor i riksdagsgruppen vill att Hägglund avgår på partiets extra riksting i januari.

Tveksam till vändning

– Göran har lett oss i tre riksdagsval och två EU-val, och vi har gått nedåt varje gång. Det kommer inte att gå bättre 2014, säger en ledande kristdemokrat.

Medan Hägglund är starkt ifrågasatt av sin innersta krets är det bara ett fåtal av de 22 distriktsordförandena som kräver hans avgång. Men flera av dem är samtidigt tveksamma till att han kommer att kunna vända partiets negativa trend.

Bland Hägglunds kritiker pekas tre huvudkandidater ut som hans efterträdare. Det är Mats Odell, Stefan Attefall och Maria Larsson. Enligt partikällor som Aftonbladet talat med skulle det räcka med att någon av dem öppet tog strid med KD-ledaren för att hans saga skulle vara över.

Stor besvikelse i partiet

I måndags stod det klart att Hägglund inte hade lyckats få igenom partiets huvudkrav om sänkt pensionärsskatt inför höstens regeringsbudget. Det väckte stor besvikelse i partiet.

Ligger under spärren

På sistone har KD dessutom legat under fyraprocentspärren i flera opinionsundersökningar.

Hägglund har fler bekymmer. Hans parti är sedan länge splittrat i flera falanger som drar åt olika håll. De kristna traditionalisterna, som tycker Hägglund fört partiet för mycket åt mitten, vädrar nu morgonluft.

KD-ledaren själv vill inte spekulera i sin framtid.

– Det är upp till ombuden på rikstinget att bestämma om jag ska sitta kvar, sa Göran Hägglund efter måndagens presskonferens.