Misstänkt Skåne- pyroman häktad

Publicerad 2011-05-15

Pekade finger under förhandlingen

Den 23-årige man som misstänks ligga bakom skräckbränderna i Skåne häktades på söndagen.

Han nekar till alla anklagelser och pekade finger vid häktningsförhandlingen. Polisen tror nu att han kan vara skyldig till fler brott.

Under en vecka i början av maj tändes en gymnasieskola, tre barnvagnar och till och med brandstationen på i skånska Teckomatorp och Svalöv. Efter att polisen noterade att en ung man filmade bränderna och lade upp dem på Youtube, kunde två misstänkta gärningsmän gripas den 11 maj: filmaren och en jämnårig kamrat.

Under fredagen släpptes en av männen på grund av bristande bevisning, men den andra, en 23-åring, har häktats på sannolika skäl misstänkt för tre av bränderna.

Kan ligga bakom fler brott

Enligt chefsåklagare Eva-Marie Persson ska mannen nu utredas för många fler brott.

– Vi tittar parallellt på andra bränder och ska hålla ett stort antal förhör, säger hon till HD.

Bland annat kan han ha tänt på en kolonistuga i Svalöv redan den 21 mars i år.

23-åringen påstår själv att han är helt oskyldig. Vid häktningsförhandlingen pekade han upprepade gånger fingret åt en pressfotograf som fanns på plats, meddelar Helsingborgs Dagblad.

"Som att skriva en deckare"

Polisen utesluter inte att mannen kan ha haft medhjälpare.

– Han kan ha varit själv, men det kan även finnas fler personer i bilden. Det är som att skriva en deckare. Vi är på sida ett och jag kan inte berätta vad som står på sista sidan än, säger Eva-Marie Persson till HD.

Den häktades vän, som satt anhållen under veckan men som släpptes, är ännu inte avskriven.

– Han misstänktes för två brott. Det ena har han ett alibi för. I det andra fallet ansåg jag inte att bevisningen var tillräckligt stark för att begära honom häktad, säger Eva-Marie Persson.

23-åringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk utredning.