Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Militärkupp i Thailand

Publicerad 2014-05-22

Armén i Thailand har genomfört en militärkupp och tagit kontroll över landets regering.

Protestledaren Suthep Thaugsuban är gripen och alla tv-sändningar har ersatts av patriotisk musik.

– Alla thailändare bör hålla sig lugna och regeringstjänstemän måste arbeta som vanligt, säger arméchefen Prayut Chan-O-Cha.

I ett tv-sänt uttalande på torsdagen sa arméchefen Prayut Chan-O-Cha att armén i Thailand har tagit kontroll över landets regering.

Militärkuppen genomfördes efter två dagars fruktlösa samtal mellan de regeringstrogna ”rödskjortorna” och de oppositionella ”gulskjortorna”.

Enligt BBC har armén i samband med kuppen stängt av platsen för samtalen i Bangkok och fört bort gruppernas ledare.

Den viktigaste ledaren för den senaste tidens stora protester, gulskjortornas Suthep Thaugsuban, har dessutom gripits, rapporterar BBC.

Stängt ner tv-sändningar

Armén kommer nu att återställa ordningen i Thailand och genomföra reformer, säger arméchefen Prayut Chan-O-Cha.

– Alla thailändare bör hålla sig lugna och regeringstjänstemän måste arbeta som vanligt, säger han enligt AFP.

Enligt Prayut Chan-O-Cha var kuppen nödvändig för att förhindra att konflikten i landet inte ska eskalera.

En högre militär uppger att armén nu kommer att skicka trupper och fordon för att "eskortera" bort demonstranterna i Bangkok, rapporterar Reuters. En ledare för rödskjortorna sa att man trots kuppen kommer att fortsätta att protestera, men kort efter militärkuppen ska demonstranterna ha skingrats efter att soldater skjutit i luften.

Strax efter arméchefens besked meddelades också att ett utegångsförbud införts som gäller mellan klockan tio på kvällen och fem på morgonen i hela landet.

Dessutom har alla tv-kanalers sändningar avbrutits, inklusive internationella kanaler som CNN och BBC. I stället spelas patriotisk musik i etern, rapporterar AP.

Demonstrerat i månader

Kritiker till regeringen har demonstrerat i huvudstaden Bangkok i flera månader och sedan premiärministern Yingluck Shinawatra nyligen avsattes har landet befunnit sig i politiskt dödläge. Båda sidor har samlats i Bangkok för att försöka förhandla fram en lösning på konflikten.

Den politiska situationen i Thailand har varit rörig ända sedan premiärminister Thaksin Shinawatra, Yingluck Shinawatras bror, avsattes av militären 2006.

UD vill inte kommentera kuppen i Thailand utan hänvisar till ”kommentarer från politiskt håll”.

På frågan vilka konsekvenser kuppen kan få säger utrikesminister Carl Bildt till TT:

– Varje dag har vi i snitt 40 000 svenskar i Thailand. Vi har ingen anledning att anta att detta innebär problem (för dem). Vi uppmanar dem att följa utvecklingen genom ambassadens hemsida.