12 döda i översvämningar i Bulgarien

Publicerad 2014-06-20

Minst 12 personer ska ha omkommit i översvämningar i nordöstra Bulgarien.

Två av offren ska vara barn.

– Det är vatten överallt, säger Lars Olsson Sandsten, som befinner sig i turiststaden Albena, på östkusten.  

Kraftiga skyfall och åskoväder drabbade främst Bulgariens största kuststad, Varna, i torsdags. Minst 12 personer ska ha omkommit till följd av översvämningar och jordskred, och två av offren ska ha varit barn, skriver CNN.

Flera personer, okänt antal, saknas fortfarande, skriver AP.

Värst drabbades distrikten Asparuhovo, där flera vägar just nu är oframkomliga.

Bulgariens premiärminister Plamen Oreshaski besökte den katastrofdrabbade staden tidigt under fredagen och kallade översvämningarna för "tragedins dag", rapporterar nyhetsbyrån AP.

Myndigheterna har nu utnämnt en minnesdag för offren under fredagen.

Lars Olsson Sandsten, 45, från Norrköping befinner sig tillsammans med familjen på ett hotell i turiststaden Albena, 30 kilometer från förödelserna i Varna.

– Det small till, dundrade och regnade konstant här igår kväll. Det är uppemot 40-50 centimeter vatten överallt, i både foajén och poolen, säger han till Aftonbladet.

Hotellet är nu strömlöst till följd av det kraftiga ovädret. Resenarrangören Ving har bokat om ett hundratal gäster, varav tiotal svenskar, till ett annat hotell.

– Myndigheterna har kallat in militären, med trucktransport och lastbilar för att transportera oss. Folk springer runt med sopborstar och dränerar, säger Olsson Sandsten, och tillägger:

– Vår solsemseter blev en blöt midsommar istället.

Mer extremoväder är att vänta i området det närmaste dygnet, rapporterar CNN.

ANNONS