Aftonbladet

Dagens namn: Uno

"Kvarnarna är som gamla damer"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Nu bemöter Ernst kritiken

Ernst bedyrar att han har gått oerhört försiktigt fram med den gamla väderkvarnen och att han inte har för avsikt att skapa en nybyggartrend.

– Den här kvarnen var redan inredd. Jag skulle aldrig ha inrett en orörd kvarn. Kvarnarna är som gamla damer. Man måste ta hand om dem - med försiktighet, säger Ernst Kirchsteiger till aftonbladet.se.

Han hoppas och tror att ”Sommar med Ernst” inte kommer att skapa en trend där människor bygger sommarhus av antika väderkvarnar.

– De är små och duger nog i bästa fall som sovalkover. Men jag tycker inte att man ska förändra dem utvändigt, säger han.

"Var redan inredd"

Han vill göra tydligt att den ombyggda kvarnen i TV4-programmet "Sommar med Ernst" redan hade inretts av ägarna.

– Allt jag gjorde var att byta ut några textilier och hänga in nya gardiner så att det blev en mysig sovalkov, säger han.

Dessutom anser han att han slagit ett slag för kvarnarna som "fantastiska kulturbyggnader" i programserien.

Gillar inte fräsiga villor

– I ett program visar vi hur en äkta bevarad kvarn fungerar. Vi pratar dessutom med flera av de som jobbar med att bevara kvarnarna och låter dem ge sin syn på kvarnarnas betydelse.

Vad tycker du om att man gör om kulturhistoriska byggnader till sommarhus?

– Jag tror att det handlar om i vilken grad man gör om byggnaderna. Om man lagar taket och går fram försiktigt kan det vara bra eftersom man bevarar byggnaderna till eftervärlden.

– Det är något helt annat med de som blåser ut allt och gör om dem till en fräsig villa. Det har jag inte mycket till övers för. Allt handlar om respekt för byggnaden.