Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Semestertatueringen kan ge men för livet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Många drabbas av besvärliga allergier

Treårige Vinnie är inte den enda att få bestående ärr efter sin hennatatuering.

Många av aftonbladets.se:s läsare har hört av sig med liknande historier.

Och experten uppskattar antalet drabbade i Sverige till 50–60 personer per år.

Vinnie, 3, gjorde en fejktatuering – som han sannolikt aldrig kommer att bli av med.

Henna är egentligen en buske vars blad används för att tillverka orange färg. Effekten – oavsett om den används till gråa hår eller tatueringar – sitter bara i ett par dagar.

För att göra färgen mer hållbar började man i slutet av 90-talet att tillsätta ett svart färgämne.

Det var nu man fick black henna.

Höga doser

– Problemet är bara att ämnet man tillsätter är parafenylendiamin som är mycket starkt allergiframkallande. Fram till 1993 var det förbjudet i Sverige – ett förbud man inte kunde behålla det i Sverige då vi gick med i EU, säger professor Magnus Bruze vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Enligt EU:s regelverk blev det tillåtet att maximalt sex procent av procent av produkterna fick innehålla parafenylendiamin.

I tatueringarna kan det röra sig om uppemot 20 procent.

"Får jätteklåda"

– Det är som att be om problem, konstaterar Magnus Bruze.

Vilka är de vanligaste symptomen?

– När du utsätts för ämnet förvärvar du en allergi, vilket leder till att den tatuering du har för stunden svullnar upp, kliar och blir klottrig. Du får en jätteklåda. Sedan blir det lätt att pigmentet tillfälligt försvinner, det är därför tatueringen inte försvinner.

Ger begränsningar

– Det allvarliga är dock att allergin som sådan inte heller försvinner. Den gör också att du ofta blir allergisk mot kemiskt närbesläktade ämnen: läkemedelsämnen, plastämnen, textilsfärgsämnen och gummiämnen. Är det en öm människa kan det innebära begränsningar i arbetslivet, säger Magnus Bruze.

Av de eksempatienter han testar på MAS i Malmö är omkring två, tre procent allergiska mot parafenylendiamin.

Många drabbade

– De allra flesta har fått allergin på grund av att de färgat sitt hår. Av de är tio procent barn och ungdomar som har blivit allergiska av black henna. Min sista patient med de här problemen såg jag i måndags. I Malmö har drabbas ett par, tre om året, säger han.

Hur många som drabbas i hela landet vet han inte. Men efter ett snabbt överslag kommer Magbus Bruze fram till att de nog är förhållandevis många.

– Det kanske rör sig om 50–60 personer i Sverige – möjligen.