Ordningsvakter larmar: Bristande stöd från polisen
Publicerad 2019-08-12
Flera ordningsvakter vittnar om våld i krogmiljö. Och kritik riktas mot bristande uppbackning från polisens sida.
– Man känner sig utlämnad. Ringer man polisen brukar de aldrig prioritera ärendena, säger en ordningsvakt.
Men med satsningen Krog 2022 hoppas polisen kunna öka tryggheten i krogmiljön – även för ordningsvakter.
I flera artiklar har Aftonbladet granskat våldet och hoten som drabbar personer som arbetar i krogmiljö. Vi har intervjuat ett stort antal ordningsvakter, krögare och nattklubbschefer – som vittnar om att våld, droger och hot är vardag.
Flera ordningsvakter har även berättat att de upplever att de inte får tillräckligt mycket stöd från polisen.
“Ibland vågar man inte neka kriminella på grund av konsekvenserna för som ordningsvakt så känner ju man till kriminella och deras bakgrund”, skriver en ordningsvakt i ett mejl till Aftonbladet.
Han berättar vidare att flera kollegor slutat att arbeta i krogmiljö på grund av rädsla.
Vakten: Man känner sig utlämnad
Han upplever även att ordningsvakter inte får tillräcklig uppbackning från polisen. “Polisen känner ju till dessa kriminella och vet vad dem är kapabla till men ändå sker det inget”, skriver han.
Bilden bekräftas av en ordningsvakt, som för Aftonbladet berättar att:
– Om man jobbar som ordningsvakt i krogmiljö, känner man sig utlämnad. Ringer man polisen brukar de aldrig prioritera ärendena. Polisen kommer bara och griper någon i undantagsfall.
En annan ordningsvakt kritiserar polisen för omorganisationen. “Polismyndigheten slog ju sönder sina egna satsningar på exempelvis gamla krogkommissionen eller före detta narkotikaroteln. Krogkommissionen idag är några poliser – cirka 8 stycken – som jobbar mot våld i krogmiljö, att jämföra med före detta krogkommissionen som hade flera enheter”.
Läs fler artiklar i serien:
Krog stormades av ett 20-tal personer
Efter att nattklubben F12 för några veckor sedan stormades av ett 20-tal personer, som enligt Aftonbladet kan kopplas till kriminella gäng, fick polisen kalla fötter, enligt ordningsvakten. “De återinsatte delar av kroggruppen – försent kan man naturligtvis tycka. Detta är resultatet av dåligt fattade beslut av polismyndigheten”.
Den så kallade krogkommissionen arbetade bland annat mot att bekämpa narkotikahantering kopplad till krogmiljön.
– Jag arbetade inte i Stockholm City vid den tidpunkten, men den bild jag har är att det var en del beslut som behövde justeras och att i samband med ombildningen av polismyndigheten 2015 så försvann krogkommissionen, säger Anette Haag, områdeskanslichef för polisen i Stockholms city. Hon är även samordnare för Krog 2022.
Polisen: Satsning ska öka tryggheten i krogmiljö
Nyligen berättade hon för Aftonbladet om Krog 2022:
– Vi ser att det begås en del brott i krogmiljön – det handlar om allt från narkotikabruk och våld, till svart arbetskraft och penningtvätt. Vi har hela tiden arbetat mot den här brottsligheten, men tanken nu är att vi ska kraftsamla i större omfattning.
Tanken är att Krog 2022 ska fungera i praktiken i slutet av augusti.
– Tidigare har det handlat om olika typer av kommissioner, men tanken nu är att vi ska ta ett bredare grepp. Det är inte bara ett fåtal personer som ska jobba mot den här problematiken utan alla ska vara involverade. Vårt mål är att alla som vistas i krogmiljö ska känna en ökad trygghet. Och det gäller även ordningsvakter, säger Anette Haag.