Misstänkt i Danmark gripen för tredje gången

TT-Ritzau

Publicerad 2019-12-20

Den danska hovrätten Østre Landsret i Köpenhamn. Arkivbild.

Mannen greps inom ramen för en stor antiterrorinsats i Danmark, men släpptes. Sedan greps han en andra gång men släpptes på nytt. Nu har mannen frihetsberövats för tredje gången.

Detta efter en häktningsförhandling – den tredje han fått delta i på kort tid – i Østre Landsret.

Mannen släpptes första gången fri fredagen den 13 december efter en häktningsförhandling i Köpenhamn mot åtta terrormisstänkta. Samma kväll, efter blott tio timmar på fri fot, greps han igen – den gången misstänkt för att ha brutit mot utlänningslagen och uppgivit ett falskt namn.

Men under häktesförhandlingen följande dag valde domaren att inte godkänna åklagarens begäran om häktning och släppte återigen mannen på fri fot.

Åklagaren överklagade dock beslutet, en överklagan som under fredagen togs upp av och alltså godkändes av Østre Landsret. Mannen är nu frihetsberövad fram till den 8 januari.

Totalt greps 21 personer i antiterrortillslaget den 11 december misstänkta för att på olika sätt ha brutit mot landets terrorlagar. Fem misstänks för att bland annat ha försökt skaffa skjutvapen, ljuddämpare och ammunition som skulle användas i terrorsyfte. Tre misstänks för att ha förberedelser till framställning av bomber.

Därtill har ytterligare en man gripits utan att polisen velat gå in på vad han misstänks för.

Det är ännu oklart vilken typ av attack de misstänkta ska ha planerat.

Följ ämnen i artikeln