Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Sjukvårdspersonal rasar: ”Leker med liv och hälsa”

Upprop mot sänkta krav på skyddsutrustning

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-03-31

I en grupp på Facebook upprörs tiotusentals medarbetare inom vården.

Beskedet om sänkta krav på skyddsutrustning har tagits emot med raseri.

– Ska vi behöva sätta livet till för att vi gör vårt jobb?, säger Oskar Nilsson, undersköterska och gruppadministratör.

Vården har larmat om bristen på skyddsutrustning till följd av coronavirusutbrottet. Även MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, har utfärdat en varning.

Samtidigt sänker regioner kraven på skyddsutrustning, vilket bland annat Sveriges Radio Ekot rapporterat om.

I lördags startades gruppen #vägrasänkahygienkraven covid-19, för att protestera mot de nya riktlinjerna. Oskar Nilsson jobbar som undersköterska på akutmottagningen på Sunderby sjukhus i Luleå och är en av gruppens administratörer.

– Min spontana tanke när jag fick höra om de sänkta kraven var att man leker med liv och hälsa, både för personal och patienter. Det är riktigt upprörande och det känns mycket osäkert, säger han.

”Önskar mer information”

Oskar Nilsson saknar information om vad de nya riktlinjerna baseras på.

– De nya kraven kommer samtidigt som rapporterna om att skyddsutrustning börjat ta slut. Om det nu är säkert att sänka kraven på utrustning önskar jag mer information och vetenskaplig evidens bakom det beslutet, säger han.

Oskar Nilsson startade gruppen #vägrasänkahygienkraven, i protest mot regionernas nya riktlinjer.

På ett dygn har gruppen över 17 000 medlemmar och vårdpersonal från hela landet förfasas över de sänkta kraven på skyddsutrustning.

”Vad händer på måndag om jag vägrar vårda utan andningsskydd?”, skriver en medlem.

”Tänker inte vårda dessa patienter om dom sänker kraven på skyddsutrustning. Det finns ingen i denna värld som kan tvinga mig. Min hälsa är minst lika viktig”, skriver en annan.

”Det här är som ett hån mot den kamp vi utför varje timme”, skriver en tredje.

”Upplever att de inte gör sitt yttersta”

Oskar Nilsson tycker att den snabbt växande gruppen tyder på ett stort missnöje bland vårdkollegorna i hela landet.

– Det är väldigt ledsamt och bekymmersamt att så många beskriver en stor oro och ångest över att gå till jobbet. Vi vill ha adekvat utrustning och det finns en frustration i att man upplever att regionerna inte gör sitt yttersta för att skydda oss. Vi vill ha rätt förutsättningar för att kunna göra vårt jobb och känna oss trygga, säger han.

Han hoppas att uppropet ska få effekt och få allmänheten att förstå vidden av problemet.

– Att jobba inom vården innebär i vanliga fall risk för smittspridning, det vet vi. Men nu är riskerna på en helt annan nivå och det är oroväckande hur detta kan komma att drabba allmänheten och begränsa vården om personal blir sjuka, säger Oskar Nilsson.

MSB: Risk att vård inte kan upprätthållas

I en färsk lägesbild från MSB pekar myndigheten på konsekvenserna av brist på läkemedel, sjukvårdsmateriel – och inte minst skyddsutrustning.

“I och med att situationen försämrats sedan föregående vecka, liksom att graden av påverkan bedöms öka ytterligare, är risken påtaglig att hälso- och sjukvård i vissa delar av landet inte kan upprätthållas”, skriver MSB.

Myndigheten utesluter inte att brist på skyddsutrustning kan spilla över på andra verksamheter, och skriver att: “På sikt kan bristen på bland annat skyddsutrustning innebära risker för andra samhällsviktiga verksamheter, vid sidan om hälso- och sjukvården, som är beroende av bland annat skyddsmateriel. Det gäller exempelvis räddningstjänst och polis”.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen