Georgien väntas klubba omstridd lag

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-05-28

Ett utskott i Georgiens parlament körde på måndagen över presidentens veto mot den omstridda "agentlagen", något som banat väg för omröstning i parlamentet i dag.

Trots veckor av protester, slagsmål i kammaren och ett presidentveto så väntas Georgiens parlament i dag klubba den mycket uppmärksammade ”agentlagen”.

Protesterna utanför det georgiska parlamentet förväntas fortsätta under tisdagen. På måndagen körde ett utskott i parlamentet över president Salomé Zurabisjvilis veto i frågan, vilket banat väg för dagens omröstning i parlamentet.

Lagen i fråga har väckt starka känslor i Georgien, där kritiker kallar den för den ”ryska lagen”, eftersom den mer eller mindre är en kopia av en rysk lag. I praktiken innebär den att organisationer och medier som får mer än en femtedel av sin finansiering från utlandet ska registrera sig hos myndigheterna som organisationer som verkar i främmande makts ärenden.

Demonstranter menar att det är ett avsiktligt försök av regeringspartiet Georgisk dröm att stoppa Georgiens försök att bli EU-medlem.

Georgien ansökte om medlemskap i den europeiska unionen kort efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina och fick bekräftad kandidatstatus i slutet av förra året, men den nya lagstiftningen får antas gå helt på tvärs med flera helt grundläggande kriterier för att landet någon gång ska kunna bli fullvärdig medlem.