Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Upptäckten som gör huden genomskinlig

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 05.30

Genom att smeta på ett färgämne har forskare lyckats göra skinnet på en mus genomskinligt, så att man ser in i dess kropp. Kanske kan ämnet även användas på människor.

En forskargrupp vid amerikanska Stanford har lyckats titta in i en levande mus, genom att stryka på det vattenlösliga färgämnet tartrazine, som bland annat används för att färga cocktailkörsbär och likörer.

Anledningen till att man inte kan se igenom hud eller skinn i vanliga fall är att ljuset splittras, framför allt i de protein- och fettbaserade delarna, medan de mer vätskebaserade delarna släpper igenom mer ljus.

Färgämnet absorberar ljus i ultraviolett och blått spektrum i de vätskefyllda delarna, och matchar dem i de mer fettbaserade delarna. Det tillåter framför allt ljus i det röda och orangea spektrumet att tränga djupare in, då ljuset inte splittras i samma utsträckning. Skinn, muskler och annan vävnad blir helt enkelt genomskinliga, och vävnad som finns djupare in i kroppen blir synlig. Forskarna kunde exempelvis se blodkärlen i musens skalp, tarmrörelser i buken och muskelfibrer i arbete i bakbenet.

Det gula ämnet tartrazin är i princip ofarligt, men kan ge allergiska utslag. En fördel är att färgämnet kan tvättas bort när undersökningen är färdig och att effekten uppstår även i relativt låga koncentrationer. Hittills har bara tester utförts på djur i en labbmiljö, men visar sig metoden effektiv även på människor kan den leda till medicinsk nytta, exempelvis för att hitta tumörer.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.