Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Så räddar du grodor – i din trädgård

Publicerad 2024-10-20 18.41

Groddjuren kämpar för sin överlevnad – mot sjukdomar, miljögifter och förstörda livsmiljöer. Men inför vintern kan alla med en trädgård göra en insats – och fixa ett grodhotell.

– Man gör en väldigt viktig insats både för biologisk mångfald och för en djurgrupp som har det svårt, säger groddjursexperten Claes Andrén,

När kylan kommer börjar landets groddjur att se sig om efter en plats att övervintra, vilket inte alltid är så lätt. Groddjuren behöver en plats med några plusgrader.

– Förr hade vi ett landskap som var mycket mer mosaikartat, det här småskaliga landskapet. Då fanns möjligheter för väldigt många små djur som behöver hjälp med lite extra värme på vintern, säger Claes Andrén som är författare och tidigare forskare.

Tidigare hittade grodorna rishögar, komposter, jordkällare och stenmurar som kunde duga, men den typen av platser har till stor del försvunnit.

Värme bildas

Men trädgårdsägare kan dra sitt stå till stacken, tipsar han och projektet Rikare trädgård om, genom att anlägga ett grodhotell – en övervintringsplats.

Den avancerande varianten innebär att man gräver en några decimeter djup grop med sand i botten som täcks av grenar. Grenarna täcks av markduk mot marken på tre sidor, som i sin tur täcks med jord. Den fjärde sidan är öppningen, som kan bestå av stenar. När grenarna långsamt bryts ned bildas tillräckligt med värme för att grodorna och salamandrarna ska överleva de kyliga månaderna.

Rör sig mycket

Men groddjuren är inte särskilt pjoskiga.

– Vill man göra det väldigt enkelt för sig så kan man ju lägga upp en höjd där man blandar lite kompostmaterial och ris, säger Andrén.

Han påpekar att många underskattar hur mycket smådjuren rör sig i landskapet, och tror att de snabbt hittar till det nyanlagda grodhotellet.

– Det här är bland det allra roligaste som finns för små barn, att få se grodor som leker och följa deras utveckling, säger han.

Man kan tänka på att inte anlägga hotellet nära trafikerade vägar – som kan bli dödsfällor för grodorna, men i övrigt är det bara att testa sig fram.