Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Över en kvarts miljon människor har flytt Rafah

TT

Publicerad 2024-05-11

I krigets Gaza råder brist på mat, vatten och mediciner. På bilden köar palestinier för att hämta mat i Deir al Balah i centrala Gaza.

Explosioner skakar Gaza och i gränsstaden Rafah mullrar stridsfordon. Tiotals uppges ha dödats i israeliska attacker mot Gaza, från norr till söder.

Och över 300 000 har de senaste dagarna flytt Rafah, enligt Israels militär.

När lördagen grydde kom uppgifter om att Israels militär beordrar nya evakueringar från östra Rafah, inför väntade militära operationer.

Israel ska ha spridit flygblad och skickat sms i vilka människor uppmanas bege sig till den så kallade säkra zonen al-Mawasi, vid Medelhavets kust. Detta med hänvisning till att terrorstämplade Hamas varit aktiva i Rafah de senaste dagarna, rapporterar The Jerusalem Post med hänvisning till militären.

Det finns uppgifter om stridsfordon och marksoldater i östra Rafah, men det är oklart om det rör sig om en större operation eller en mindre, riktad, lik de Israel genomfört den senaste veckan.

Vänder om

Gränsstaden Rafah i söder har i månader varit mål för palestinier som flytt Israels bombardemang i andra delar av Gaza. Nyligen uppskattade FN att 1,4 miljoner människor trängdes där, många hungriga och skadade, boendes i enkla tält.

Men de senaste dagarna har 300 000 människor lämnat staden, meddelar Israels militär på lördagen enligt AFP. Många söker sig till al-Mawasi, som också är överfullt och där det råder brist på mat och medicin, enligt medierapporter.

Andra har återvänt norrut eftersom de fruktar en större israelisk insats i Rafahområdet, skriver AP. Israel motiverar attackerna där, som även satt stopp för hjälpsändningar från Egypten, med att ledande personer inom Hamas gömmer sig i staden.

Flygbombningar i norr

Men norröver är inte läget mycket säkrare. Natten till lördagen attackerade Israel områden i såväl centrala som norra Gaza.

Boende i Jabaliya, Beit Lahiya och delar av Gaza stad uppmanades evakuera sina hem då de befann sig i en ”farlig stridszon”. Kort därpå genomfördes flygräder. Lokala räddningstjänster rapporterar över 30 döda, enligt tidningen Haaretz.

Gazakriget inleddes i och med extremiströrelsen Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 människor dödades och gisslan togs. Sedan dess har Israel utfört attacker i Gaza med det uttalade målet att förgöra Hamas och få hem gisslan. Närmare 35 000 Gazabor har dödats enligt lokala hälsomyndigheter.