Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Harris: Miljardärerna måste betala sin del

TT

Publicerad 2024-09-26 02.27

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Arkivbild.

Det var stort fokus på ekonomi när Kamala Harris, USA:s vicepresident, ställde upp på sin första stora intervju på egen hand sedan hon blev Demokraternas presidentkandidat.

– Donald Trump har en historia av att ta hand om de rika, säger hon i intervjun med MSNBC.

Opinionsundersökningar visar att ekonomin är en av de i särklass viktigaste frågorna för många amerikanska väljare – vilket Kamala Harris tog fasta på. Trump skulle ”bjuda in till en lågkonjunktur” till mitten av 2025 om han vinner, säger hon i intervjun enligt BBC.

Hon hävdar också att Trump förespråkar skattesänkningar för miljardärer och stora företag. Själv planerar hon att höja företagsskatten om hon blir president, för att finansiera sina förslag om billigare barnomsorg och boenden.

– Jag har inget emot de rika, men de borde betala sin beskärda del, säger hon.

”Trump inte seriös”

– Mitt perspektiv är att när du får medelklassen att växa så blir USA:s ekonomi starkare.

Hon kritiserade också Trumps löfte om att införa importtullar på utländska varor och kallade det en ”försäljningsskatt på det amerikanska folket”.

– Man kastar inte bara runt idéer om tullar. Han är inte särskilt seriös, sade Harris om sin rival.

Trump föreslog i debatten mot Harris tidigare i september en tull på tio procent på alla importerade varor, och 60 procent på varor från Kina.

Första stora intervjun

Intervjun, som sändes i den Harris-lutande tv-kanalen MSNBC, var den första som Kamala Harris gjort på egen hand med en rikstäckande nyhetskanal. Republikanerna kritiserat henne för att undvika intervjuer för att slippa svara på frågor.

Tidigare har hon bland annat ställt upp på en intervju i CNN tillsammans med sin vicepresidentkandidat Tim Walz, och på egna intervjuer i en del lokala medier.

I intervjun kritiserade vicepresidenten återigen Trump för att han såg till att kongressens republikaner röstade mot ett lagförslag om stärkt gränssäkerhet i våras. Blir hon vald lovar hon att återkomma med förslaget.

– Vi har ett trasigt immigrationssystem som måste fixas, sade hon i intervjun.