Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Nödropen i stormen: ”Hjälp oss, rädda oss!”

Minst 14 döda i Filippinerna • Tusentals fångade i sina hem

Uppdaterad 2024-10-24 07.48 | Publicerad 2024-10-23 16.06

Tusentals väntar på att bli evakuerade från sina bostäder efter att den tropiska stormen Trami, många av dem har tvingats upp på hustak för at fly undan vattnet.

Minst 24 personer är döda efter att Trami drog in över Filippinerna.

Tusentals är fångar i sina bostäder – nu jobbar räddningstjänsten mot klockan för att rädda dem.

Följ ämnen

Den tropiska stormen förde med sig skyfall och omfattande översvämningar i östra Filippinerna, enligt lokala myndigheter.

Stormen, som kallas Kristine lokalt, drar vidare mot de nordöstra delarna av landet, nu stänger myndigheterna skolor och kontor på ön Luzon.

Stormvarning i dussintals provinser

Tolv personer är döda i staden Naga, enligt polischefen Erwin Rebellon. Två personer är döda i staden Palanas i Masbateprovinsen och staden Bagamanoc i Catanduanesprovinsen.

Stormvarningar har utfärdats i fler än två dussin provinser, inklusive huvudstaden Manilla.

President Ferdinand Marcos ur ställdes in alla sina möten för att ”fokusera på att koordinera eftersök och hjälparbete”. Krismöten har också hållits på militärhögkvarteret, skriver brittiska The Independent.

– Folk har suttit fast på sina hustak i timmar, många räddningsfordon har stoppats av översvämningarna, skriver förre presidenten Leni Robredo i ett inlägg på sociala medier.

Telefonen ringde i ett

Caramines Sur är en av de hårdast drabbade provinserna. Kongressledamoten Luis Raymund Villafuerte säger i en intervju med DZRH radio:

– I går kväll ringde min telefon hela tiden och invånare vädjade i sms: ”Hjälp oss, rädda oss”.

Miljoner människor i landet påverkas av det snabbt stigande vattnet. Guvernören Anglina Tan, i Quezonprovinsen, sa att vattennivåerna i floder nådde upp till tre meter på vissa ställen och tvingade 8 000 invånare att evakuera.