Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Lagkamrat till de skadade: Så jävla overkligt

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-08-30 16.58

På gymnasieskolan på Lidingö där flera ungdomar går som skadades av blixten på torsdagskvällen är många elever skakade dagen efter olyckan.

– Det är ju chockerande. Det känns så jävla overkligt. Det är sånt som man trodde aldrig kunde hända, säger en lagkamrat.

På skolan – där omkring tusen elever går – är vissa elever mer eller mindre oberörda av det som hänt. Men många känner någon av de skadade och är berörda.

– Jag skulle gå på träningen, men så var jag lite sjuk och trött, så jag sov. När jag vaknade så såg jag att de hade skrivit i chatten att det var väldigt regnigt, berättar en spelare i det drabbade laget.

”Försöker att inte tänka”

Han beskriver känslan när han fick höra om olyckan – där åtta lagkamrater skadades i blixtnedslaget – som chockerande, en overklighetskänsla. Tanken att han själv hade kunnat ha varit en av dem som tagit skydd från regnet under trädet har slagit honom.

Tre ungdomar vårdas fortfarande på sjukhus. För två av dem bedöms läget vara mycket allvarligt, men stabilt.

– Jag försöker inte tänka på det så mycket. Nu hade jag ju tur.

En präst och skolans kurator har funnits på plats under fredagen. De elever som känner att de inte orkar får hoppa över lektioner, eller gå och prata med stödpersonerna.

Lagkamraten till de skadade säger att han inte vet vad som händer härnäst.

– Jag har ingen aning. Vi hoppas på det bästa, säger han.

Lidingö stads säkerhetschef Michael Åkerholm berättar att insatser satts in på samtliga förskolor och skolor i kommunen för att erbjuda krisstöd till dem som behöver.

”Fokus på att stötta”

En fritidsgård i närheten av fotbollsplanen håller öppen under fredagskvällen, och även Ansgarskyrkan håller öppet. Många är berörda av händelsen och har behov av att prata, enligt honom. Insatser planeras även i helgen.

– Eftersom det fortfarande är varmt och fint väder så planerar vi också att vi ska ha folk ute så att vi kan möta upp grupper utomhus, säger Åkerholm.

IFK Lidingö är en förening i kris, efter olyckan. Förutom de skadade i ungdomslaget är andra spelare skakade av händelsen. Samtliga barn- och ungdomsverksamheter på Lidingövallen och Brevik under fredagen har ställts in.

”Från föreningens sida ligger nu fokus främst på att stötta de drabbade spelarna och deras familjer och tränare, spelare och föräldrar inom klubben”, skriver klubben i ett uttalande.