Använde sociala medier – fick öronen avskurna

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-07-04 19.30

En kvinna tvättar kläder i irakiska Kurdistan. Arkivbild.

Män som mördat, våldtagit och misshandlat kvinnor går fria i irakiska Kurdistan, uppger Amnesty.

Överlevare sägs varken få skydd eller rättvisa. I stället ifrågasätts och förminskas de – och männen hålls om ryggen.

Myndigheterna i den autonoma regionen i norra Irak negligerar våld mot kvinnor, enligt en rapport från Amnesty International. De skyhöga nivåerna av kvinnovåld upprätthålls av bristande politisk vilja och ett rättsväsende som understödjer straffrihet, uppger människorättsorganisationen.

Amnestys rapport lyfter en rad fall av grovt våld mot kvinnor och flickor i regionen, ofta begånget av släktingar eller äkta makar.

I ett fall beskrivs det hur en tonårig flicka fick bägge öron avskurna av sin bror för att hon använde sociala medier. I ett annat fall uppges en kvinna som våldtagits av sin bror – och blivit gravid till följd – ha fått höra av en domare att övergreppet inte hade hänt om hon varit ”en skötsam flicka”.

Var gift – fick sänkt straff

Kvinnor som tar sina förövare till rätten ifrågasätts och förminskas, enligt Amnesty, medan männen hålls om ryggen. En man som våldtog sin 16-åriga kusin uppges ha fått sänkt straff för att han var gift och hade en familj att ta hand om.

”De lär män hur de ska komma undan med våldtäkt och mord”, konstaterar en chef för ett skyddat boende till Amnesty.

Omfattande våld mot kvinnor i irakiska Kurdistan – inklusive så kallat hedersvåld – har varit ett känt problem i årtionden. Trots att myndigheterna lovat bättring och infört en ny, mer progressiv lagstiftning har väldigt lite hänt.

”För närvarande består den inte av mycket mer än bläck på ett papper”, säger Aya Majzoub, Amnestys vicedirektör för Mellanöstern och Nordafrika, om lagen.

Som fängelser

Överlevare av våld i hemmen sviks gång på gång, enligt rapporten.

”Från det ögonblick de flyr övergreppssituationer ställs de här kvinnorna och flickorna inför skrämmande hinder i jakten på skydd och rättvisa”, säger Majzoub.

De få skyddade boenden som existerar uppges ha undermåliga och fängelseliknande förhållanden, vilket inte sällan leder till att kvinnorna tvingas tillbaka till våld och övergrepp.

Enligt officiella siffror dödades 30 kvinnor i irakiska Kurdistan 2023 och 40 året före. Ideella organisationer larmar dock om ett stort mörkertal – det faktiska antalet kvinnomord antas vara betydligt högre, uppger Amnesty.