Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

EU slår mot rysk gas och skuggflotta

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-20

En tanker lastar flytande naturgas (LNG) från hamnen i Prigorodnoje på ryska ön Sachalin 2021. Arkivbild.

Åtgärder mot rysk flytande naturgas ingår när EU-länderna till sist enats om sitt 14:e sanktionspaket mot Ryssland.

Även ”skuggflottan” som används för att kringgå tidigare sanktioner berörs.

”EU-ambassadörerna kom just överens om ett kraftfullt och substantiellt 14:e sanktionspaket som svar på den ryska aggressionen mot Ukraina”, triumferade ministerrådets ordförandeland Belgien på X under torsdagsmorgonen.

Därmed sätts äntligen punkt för nästan två månader av oenighet kring innehållet i paketet.

Avtal sägs upp

Vad slutresultatet blev har ännu inte offentliggjorts i detalj, men bland annat ingår åtgärder mot den ryska ”skuggflottan” och importförbud av rysk flytande naturgas (LNG) till europeiska LNG-terminaler som inte är anslutna till EU:s gemensamma gasnät.

”Åtgärden, som föreslogs av Sverige, innebär att svenska importörer nu måste säga upp sina gällande avtal med Ryssland”, kommenterar utrikesminister Tobias Billström (M) skriftligen till TT.

För ”skuggflottan” blir det nu möjligt att sanktionslista de fartyg som används för att kringgå EU:s sanktioner.

Frysta tillgångar

Enligt en EU-källa placeras dessutom ytterligare mer än 100 personer och företag eller organisationer på listan över vilka som inte ska ges visum till EU och få sina eventuella EU-tillgångar frysta.

Därtill slås även mot ryskt ekonomiskt stöd till personer och organisationer i EU i syfte att ”underminera våra demokratiska system”.

Det 14:e sanktionspaketet lades fram redan i början av maj, men har suttit fast i motstånd från främst Ungern, men även Tyskland.