Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

USA-åklagare: Nordkorean hackade sjukhus

TT-AP-AFP

Uppdaterad 2024-07-26 | Publicerad 2024-07-25

En nordkorean anklagas för hackerattacker mot sjukhus i USA. Arkivbild.

En man som misstänks arbeta för en av Nordkoreas militära underrättelsetjänster anklagas för planer på hackerattacker mot amerikansk sjukvård, Nasa och amerikanska militärbaser, meddelar åklagare.

Mannen har ställts inför en åtalsjury i Kansas. Han misstänks bland annat för penningtvätt, och för att ha använt pengarna till finansiering av cyberattacker runtom i världen.

Hackerattacken mot ett sjukhus i Kansas 2021 skapade störningar i vården, enligt myndigheterna. Sjukhuset betalade också omkring 100 000 dollar i bitcoin för att få tillbaka sina datafiler.

– Medan Nordkorea använder sig av denna typ av cyberbrott för att kringgå internationella sanktioner och uppnå sina politiska och militära ambitioner, har dessa sanslösa handlingar direkta konsekvenser för medborgarna i Kansas, säger FBI-agenten Stephen Cyrus.

En vårdinrättning i Colorado utsattes också.

Enligt justitiedepartementet i USA är drivkraften bakom Nordkoreas hackerattacker ofta pengar, till skillnad från attacker som kan härledas till Kina och Ryssland.

USA, Storbritannien och Sydkorea varnar samtidigt för att den av Nordkorea stödda hackergruppen Andariel har startat en global cyberspionoperation. Syftet ska vara att stjäla hemliga uppgifter kring försvars- och kärnteknik.

Företag inom försvars-, flyg-, kärn- och annan teknikindustri uppmanas vara på tårna för att skydda sina nätverk.