Rapport: Barn kränks i insatser mot gängen

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-07-16 11.35

En soldat kontrollerar ungdomars id-dokument i kommunen Soyapango i El Salvador. Arkivbild.

Tortyr och godtyckliga frihetsberövanden präglar regeringens hårda tag mot gängkriminaliteten i El Salvador. Över 1 000 barn har dömts för brott och många har torterats, enligt människorättsorganisationen HRW.

De hårda tagen mot gängkriminaliteten i El Salvador har lett till allvarliga kränkningar mot barns mänskliga rättigheter, enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW).

Många barn har utsatts för våld från gängmedlemmar. Vissa av dem har sedan gripits av säkerhetsstyrkor, enligt rapporten som baseras på intervjuer med fler än 90 människor. De vittnar om godtyckliga gripanden, misshandel och tortyr som tvingat fram erkännanden inom ramen för president Nayib Bukeles undantagstillstånd mot gängkriminaliteten.

”Ge barn skydd”

Främst är det barn från låginkomstsamhällen som utsätts för allvarliga kränkningar, enligt Juanita Goebertus vid HRW.

”Regeringen bör sluta med sitt kränkande tillvägagångssätt och prioritera en politik som respekterar rättigheter och som är effektiv, som avvecklar kriminella gäng, tar itu med barnrekrytering och ger barn skydd och möjligheter”, säger hon i ett uttalande.

Barn har dömts till fängelsestraff på mellan två och tolv år, ”ofta på så överdrivet breda anklagelser som olagligt umgänge och ofta på grundval av obekräftade polisvittnesmål”, skriver HRW.

Populär president

De hårda insatserna mot gängkriminaliteten har väckt kritik från flera människorättsgrupper men har gjort president Nayib Bukele populär hos befolkningen.

Presidenten har för vana att avvisa uppmaningar om att avsluta undantagstillståndet som infördes i landet i mars 2022 och avfärdar kritik från människorättsgrupper.

Över 80 000 människor har gripits inom ramen för presidentens stora insats mot gängkriminaliteten, av dem över 3 000 barn.