Får grannen ha grillfrossa på balkongen?

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-07-21 19.14

Är det egentligen okej att grilla på balkongen? Arkivbild.

Får man grilla, röka och sola naken på sin balkong? Både ja och nej, menar experten som försöker reda ut vad som gäller för att sommarens balkongliv ska flyta smärtfritt.

Det finns vissa skillnader mellan reglerna för bostadsrätter och hyresrätter. Men för trivsel på balkongen gäller ungefär samma regelverk, enligt Andrés Hammar fastighetsjurist på bostadskooperationen HSB.

– Man ska ha sunt förnuft och visa hänsyn till sina grannar, säger han.

Vad gäller för växter?

– Den vanligaste frågan i de här sammanhangen har med blomlådor att göra. Det har betydelse om man sätter dem på utsidan av balkongen där de kan falla och då bli en säkerhetsrisk. En annan problematik när man väl vattnar är att det kan rinna ner till grannbalkongen. Då kan det uppstå konflikter om man har hängt ut sina mattor eller tvätt som blir smutsig. Det handlar om hänsyn, har man blommor som behöver vattnas kanske man kan ha en tallrik under.

Får man grilla på balkongen?

– I grund och botten är det upp till varje enskild förening att sätta upp ett regelverk för hur man vill ha det. Det finns olika sätt att grilla på och en elgrill kanske inte är lika farlig som en kolgrill med tanke på brandrisk till exempel. I vissa föreningar får man inte grilla över huvud taget med tanke på brandfaran eller bara på grund av matos.

Får man röka?

– Ja, det får man. På den hyresrättsliga sidan kan det finnas allergihus där man inte får röka, men då har man skrivit på ett avtal att man ska förhålla sig till det. På den bostadsrättsliga sidan finns inget motsvarande. Det ska mycket till för att det ska vara grund för något slags tvångsåtgärd. Det skulle vara om någon nästan medvetet ser till att röken kommer in till en specifik granne.

Får man sola naken på balkongen?

– Det beror på hur avskild man är från grannar och allmänheten samt hur allvarligt och uppsåtligt det är. Är det så att ingen kan se och man ligger lite avskilt, då är det inga konstigheter. Men om man syns och om någon tar illa upp skulle det kunna bli något att ifrågasätta. Då kan man göra sig skyldig till förargelseväckande beteende.

Är det okej att spela hög musik?

– Det är inte en ja eller nej-fråga utan handlar igen om bostadsrättsföreningens eventuella ordningsregler – hur hög musik som spelas, hur ofta och om någon blir störd eller inte. Att spela hög musik på balkongen vid något enstaka tillfälle kan naturligtvis uppfattas som störande i stunden för grannar som planerat en lugn kväll, men det är inte lika allvarligt som att spela hög musik varje dag trots protester från omgivningen.