Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Advokatsamfundets olämpliga tips - till blivande advokater

Uppdaterad 2017-11-24 | Publicerad 2017-11-16

Blivande advokater instrueras att varna kvinnliga klienter att klä sig utmanande, står det i den obligatoriska boken.
”Ska man skratta eller gråta?”, undrar Meijer på Twitter.

Louise Meijer, grundare av Justitiapriset, som arbetar för att juridikbranschen ska bli mer jämställd, la under onsdagen upp en bild ur en bok från Advokatsamfundets kurslitteratur, på Twitter.

Förlegat och malplacerat

I boken ”Försvararen”, som ingår i Advokatsamfundets obligatoriska kurslitteratur för blivande advokater, ges instruktioner om hur advokater ska råda sina klienter att klä sig under en rättegång.

En kvinnlig klient kan det ibland vara på sin plats att varna för en allt för uppseendeväckande make up eller ’utmanande’ klädsel. Det finns situationer där i stället ett färglöst eller diskret uppiffat ansikte och den lilla svarta med lite vitt i halsen kan bidra till nödig förståelse från rättens sida”, står det i boken.

– Det jag reagerar på är att det underliggande budskapet anspelar på kvinnlig sexualitet. Den ”utmanade” klädseln handlar om att en kvinna inte ska utmana mäns sexualitet, säger Louise Meijer som tycker att texten känns både förlegad och malplacerad.

Enligt Louise är juristbranschen en av Sveriges mest konservativa branscher. Omkring 6000 kvinnliga jurister vittnar även de, genom hashtagen #medvilkenrätt, om att den präglas av trakasserier och manschauvinism. Louise tror att varje del - från kurslitteratur till kulturen på arbetsplatserna måste ändras för att bryta mönstret.

– Varje del som känns lite omodern och gammalmodig och bidrar till att upprätthålla normer kring kvinnligt och manligt. Det måste vi uppmärksamma för att sen kunna förändra, säger Louise Meijer.

Advokatsamfundet gör för lite

Advokatsamfundet, som är ansvariga för vilka böcker de har på sina kurser, gör för lite i frågor som rör jämställdhet, tycker Louise Meijer.

– Detta är ett exempel där jag tror att man skulle kunna leta efter andra böcker att undervisa med, säger hon.

Louise vill se en förändring i alla delar av branschen - alltifrån sexuella trakasserier, till omoderna och stereotypa uttalanden om kvinnor och kvinnors kroppar.

”Har en poäng”

Boken är mycket gammal och Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker att man får se boken i den kontext den är skriven. Hon poängterar att man inte skulle formulerat sig på det sättet nu, men anser att stycket har en poäng.

– Advokaten har en skyldighet att instruera sin klient att se proper ut när den infinner sig i rättssalen, säger Anne Ramberg.